HAFTANIN KİTABI “AVARE ADIMLARLA ESKİŞEHİR”

0

HAFTANIN KİTABI

“AVARE ADIMLARLA ESKİŞEHİR”

Bu hafta haftanın kitabında Eskişehir`e bir yolculuğa çıkıyoruz. Profesör Doktor Levend Kılıç`ın üçüncü kitabı olan ve İnkılap Kitabevi`nden çıkan “Avare Adımlarla Eskişehir” adlı kitabından bahsedeceğim sizlere…

Eskişehir Türkiye`nin en kalabalık yirmibeşinci şehridir. 1993 yılında çıkarılan kanunla Büyükşehir Belediyesi olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk 15 Ocak 1923`de Eskişehir hakkında şu sözleri söylemiştir.

“Eskişehir’i ve Eskişehirlileri çok iyi tanırım. Millî Mücadele yıllarında büyük vatanseverlik ve üstün bir cesaretle mücadelemizin daima yanında olmuş, bu mücadeleye çok geniş yardımlarda bulunmuşlardır. Gördüğüme göre halk aydın ve faaldir. Toprak verimlidir. Az zamanda zayiatı telafi ve fedakârlıklarıyla iftahar edecektir.”

KİTAP HAKKINDA...

“Eskişehir, “ıssız Anadolu ovalarının ortasında” büyük şehirlerin gölgesinde mütevazı varlığını sürdürüyor.

Kimi zaman Adalet Ağaoğlu’nun satırlarında kimi zaman Cemal Süreya’nın dizelerinde kendini gösterse de ne yazık ki Eskişehir hakkında yapılan kapsamlı bir çalışma bulunmuyor.
Fotoğraf, sinema ve görüntü estetiği gibi disiplinlerdeki çalışmalarıyla tanınan akademisyen Levend Kılıç tarafından hazırlanan Avare Adımlarla Eskişehir literatürdeki bu eksiği gidermeye yönelik kayda değer bir çaba, bir vefa göstergesi niteliği taşıyor.

Levend Kılıç, okuyanları bir keşif yolculuğuna çıkarıyor. Eskişehir’in Porsuk Çayı, kitapçıları, bisikletçileri, hamamları, köprüleri arasında sokak sokak dolaştırıyor. Bu keşif yolculuğuna Kılıç’ın objektifinden çıkan fotoğraflar eşlik ediyor.

Avare Adımlarla Eskişehir, bir şehir tarihi çalışmasından veya gezi rehberinden çok daha fazlasını vadediyor.”

LEVEND KILIÇ KİMDİR?

Levend Kılıç 1953 yılında Eskişehir’de doğdu. 1976 yılında Ankara Üniversitesi SBF Basın ve Yayın Yüksekokulu’nu bitirdikten sonra Anadolu Üniversitesi’nde; Fotoğraf, Medya Estetiği ve Uzaktan Eğitim konularında uygulamalı ve akademik çalışmalarını sürdürdü; 1985’de doktorasını tamamladı. 1988’de doçent ve 1993’de profesör oldu.

Akademi alanıyla ilgili yayınlanmış eserleri şunlardır: Görüntü Estetiği, Video Sanatı: Eleştirel Bir Bakış, Fotoğrafa Başlarken, Fotoğraf ve Sinemanın Toplumsal Tarihi, Fotoğraf Kültürü. Levend Kılıç halen Anadolu Üniversitesi, İletişim Bilimleri Fakültesi’nde Görüntü Estetiği, Optik Bakış, Video Sanatı konularında lisans ve lisansüstü dersler vermektedir.

Levend Kılıç, 1993 yılında Anadolu Üniversitesinden bir gönüllü etkinliği olarak başlayan Eğitim Gönülleri hareketi içinde yer almıştır. Daha sonra TEGV’in kuruluşuyla birlikte Vakfın çeşitli projelerini yönetmiş ve 1999-2004 yılları arasında Yönetim Kurulu üyeliği yapmış olup halen TEGV’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Mütevelli Heyeti üyesidir.

Canberk TURAN/Yazar-Yönetmen

Twitter: @canbturan
Instagram: @canberk_tu

Canberk TURAN /kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 16 Ocak 2022

Diğer Kitaplar İçin Tıklayınız

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here