DIŞIMIZ GİBİ İÇİMİZ DE PLASTİK VE İLK BULGULARA GÖRE SONUÇLARI ÇOK CİDDİ

0

DIŞIMIZ GİBİ İÇİMİZ DE PLASTİK VE İLK BULGULARA GÖRE SONUÇLARI ÇOK CİDDİ

Son zamanlarda bilim dünyası yer yüzünde mikro veya nano plastik kirliliğine dair seri araştırmalar yaptı. Bu araştırmalar sonunda özellikle plastik kirlenmesine maruz kalan denizlerdeki balıklarda veya yenilebilir canlılarda mikroplastik veya nano plastik parçacıkları buldular. Bu yeni bir durum değil.

Yeni olansa insan vücudunda mikro veya nano plastik araştırmalarında ortaya çıkan şaşırtıcı ve düşündürücü sonuçlar. Bir süre önce Kent Ekranı’nda doğum yapan annelerin plasentalarında mikroplastikler bulunduğuna dair bir haber yayımlamıştık. Bir okyanus adası olan ABD eyaleti Haiti’de yapılan araştırma dar kapsamlı da olsa anne rahmindeki bebeğin beslendiği plasentada plastik parçacıkları bulunması çarpıcı bir keşifti.

İnsan vücudunda mikro veya nano plastik parçacıkları bulunması elbette bu durumun sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini akla getiriyor.

İtalya’da yapılan bir araştırmanın sonuçları olumsuz etkiyi ortaya koyar nitelikte. Hem de insanlığı en fazla öldüren kalp rahatsızlıkları üzerinde.

Kapsamlı olmayan bir araştırma olsa da İtalya’da araştırmacılar, koroner kalp yetmezliği ameliyatı geçiren hastaların damar içlerinden çıkan yağ tabakalarındaki mikro veya nano plastikleri saptayarak kaydettiler. 34 ay boyunca 257 hastayı takip eden araştırmacılar, bunların yaklaşık yüzde 60’ının yağı kalınlaşmış koroner damarlarından alınan plaklarda ölçülebilir miktarda polietilen bulunduğunu ve yüzde 12’sinin de çıkarılan yağ birikintilerinde polivinil klorür (PVC) bulunduğunu belirlediler. Bu hastaların sağlık durumlarını da 3 yıl boyunca izlediler.

New England Journal of Medicine adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmaya göre, kalp damarlarındaki plaklarında mikroplastik bulunan hastaların, mikroplastik bulunmayan kişilere göre, inme, ölümcül olmayan kalp krizi geçirme veya herhangi bir nedenden ölme olasılığı 4,5 kat daha fazlaydı.

Bu arada belirtelim bir başka araştırmaya göre, sadece koroner damarlarda değil,  insanların atar damar ağında da mikro veya nano plastik parçacıkları dolaşıyor veya birikiyor.