YEREL SEÇİMLER; TÜİK Mİ? ENAG MI? 

0

YEREL SEÇİMLER; TÜİK Mİ? ENAG MI? 

Bu seçimlerin yalnız adamının Ekrem İmamoğlu olduğu konusunda herkes hem fikir… İktidar devletin tüm imkanları, atanmış bakanları ve de zirvedeki zat ile İstanbul’a yükleniyor.  Bu durum 18 artı 1 şeklinde formüle ediliyor. ‘18’ devletin topunu tüfeğini temsil ederken;  ‘1’  Ekrem İmamoğlu oluyor.  Strateji ve taktiği satranç tahtasına dökerseniz, siz işin içine muhalefet partilerini ve de  CHP içindeki küskünleri de piyon olarak dizebilirsiniz.

Bizim insanlarımız mazlumu ve yalnızı sever… Bu toprakların tarihi; işgalciye, beylere veya sevenleri ayıran güçlülerle mücadele veren çilekeşlerin; efsane ve öyküleriyle harmanlanmıştır.

İmamoğlu’nun arkasında sessiz yığınlar var mı?

Bunu TÜİK VE ENAG verileri üzerinden yorumlayalım.

Malum; üç dört yıldır yüksek enflasyonun pençesi altındayız, hayat pahalılığı, anormal fiyat artışları kasıp kavuruyor.

Devletin Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’e göre, enflasyon yüksek ama çokta yüksek değil!  İçinde uzmanların olduğu Enflasyon Araştırma Grubu ENAG’ın verilerine bakarsak, dünyada fiyat artışlarında Türkiye en üst sırada…

Mesela; TÜİK’e göre 2023’te yıllık enflasyon ise yüzde 64,77 oldu. Bu, Türkiye’de son 22 senenin en yüksek yıllık enflasyon oranı. ENAG’a göre ise bu oran yüzde 127,21 idi. Çarşı pazardaki fiyatlar bu yıl da yükselişini sürdürüyor, uzmanların dediğini bakarsak, seçimden sonra asıl bomba patlayacak. Vergiler artacak, fiyatlar daha yüksek bir yerde belki duracak ama ücretler yerinde sayacak.

Bu seçimde oy dağılımı TÜİK ve ENAG verilerine benzer, tercih ENAG’dan yana olursa; iktidar fena halde çuvallar.

İşte o zaman terazinin bir ucunda erken seçim olur, yok eğer TÜİK galip gelirse; terazinin diğer ucunda yeni bir Anayasa referandumu var demektir.

Yerel seçimin genel seçim havasında geçmesinin nedeni iktidarın paçasının tutuşmasıdır.

Demirel’in ‘Boş tencere iktidarı devirir’ sözü siyaset sosyolojisinin kurallarından biri.

Ancak burası Türkiye… Kurallar ve kitapta yazılı olanlara fazla dalarsanız yanılma ihtimaliniz de var…

Cengiz ERDİL/Gazeteci

CengizERDİL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 27 Mart 2024

Yazarın Tüm Yazıları