BEKLENDİĞİ GİBİ İRAN’DA SEÇİMLERE KATILIM %50’NİN ALTINDA

0

BEKLENDİĞİ GİBİ İRAN’DA SEÇİMLERE KATILIM %50’NİN ALTINDA

İran’da 1 Mart Cuma günü yapılan milletvekili seçimlerinde resmi olmayan verilere göre katılım %40 oldu. Bu, 1979’daki İran Devrimi’nden bu yana yapılan seçimlerde en düşük katılım oranını ifade ediyor.

Seçimler öncesinde çeşitli muhalif kesimlerden boykot çağrıları yapılmış, bizzat Dini Lider Ayetullah Ali Hamaney seçmenleri seçime katılmaya çağırmış, üstü kapalı düşük katılımın olumsuz sonuçları olabileceğini açıklamıştı.

Seçimlerde ılımlılar dışarda kaldı. Reformistler ise seçimleri adaletsiz olarak nitelendirdiler ve özgür olmayan bir seçim yapıldığını bildirdiler. Seçim yarışının İran Devrimi’ne bağlı olan sertlik yanlılarıyla düşük profilli muhafazakarlar arasında geçtiği belirtiliyor.

Devrimden sonraki en kötü siyasi kargaşa ve halk protestolarının yaşandığı 2022-2023 döneminden sonra ülke yönetimi, ağır hasar gören meşruiyetini onarmak için seçimlere yüksek katılım umuyordu.

Seçimden önce yapılan resmi anketler ise 61 milyon seçmenin  %41’inin seçimlere katılacağını gösteriyordu.

İran’da 2020’de yapılan seçimlere katılım oranı da %42,5’tu. Bu, o zamana kadarki en düşük seviyeydi. 2020 öncesindeki 2016 seçimlerinde katılım oranı ise %62 idi.

İran İslami Danışma Meclisi, 290 sandalyeden oluşuyor. Bu son seçimlerde 84 yaşındaki dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in halefini belirleyecek 88 kişilik Uzmanlar Meclisi üyeleri için de oy kullanıldı.