KREDİLİ KONUT SATIŞI NEREDEYSE DURDU

0

KREDİLİ KONUT SATIŞI NEREDEYSE DURDU

Türkiye’de konut satışlarında bütün kategorilerde ciddi düşüş var. En büyük düşüş kredili konut satışlarında oldu. Ocak ayında bütün Türkiye’de topu topu 5,915 ipotekli konut satışı yapıldı.

Gayrimenkul değerleme kuruluşu Endeksa’nın saptamalarına göre kredili konut satışları 2024 Ocak ayında 2023 yılı ocak ayına göre %63,5 azaldı. İpotekli konut satışlarının toplam konut satışlarındaki payı %7 oldu.

İpotekli konut satışlarında önceki aylarda da gözlemlenen azalmanın sürmesi fiyatların artmasına, yüksek kredi faizleriyle ve krediye erişimin zorlaşmasıyla açıklanıyor. Türkiye’de konutların değer kazanma oranı da yavaşladı. Bir önceki yılın ocak ayına kıyasla Türkiye’de konutlar %73 değerlendi. Oysa bu oran Aralık 2023’te %84 seviyesindeydi.

Türkiye’de yeni konut satışı %8 geriledi. İkinci el konut satışlarındaki gerileme daha yüksek. İkinci el satışlar gecen yılın ocak ayına göre %22 geriledi.

Endeksa’nın saptamalarına göre, Türkiye’de ortalama konut fiyatı 3 milyon 136 bin ₺ oldu. Ortalama konut fiyatı en yüksek il ise 7 milyon 193 bin ₺ ile Muğla.

O arada depremde ağır yıkım gören Hatay Türkiye’nin konutun en çok değerlendiği  iller arasında birinci sırada yer aldı. Hatay’ı Erzurum ve Muğla izledi.