II. Mehmet (Maometto II) Operası’nın, 24 Şubat’ta prömiyeri yapılacak.

0

II. Mehmet (Maometto II) Operası’nın, 24 Şubat’ta prömiyeri yapılacak.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda prömiyerini yapacağı II. Mehmet (Maometto II) Operası, romantik dönem opera literatürünün en önemli bestecilerinden biri Gioachino Rossini’ya ait.

Eser , Türklerle ilgili operalar içindeki en önemlilerinden biri sayılıyor.

İki perdelik opera, 3 Aralık 1820 tarihinde Napoli’deki Teatro di San Carlo’da dünya prömiyeri yapmıştı

Opera, Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı ve İstanbul’un fatihi Fatih Sultan Mehmet’in Venedik Cumhuriyeti hâkimiyetindeki Eğriboz adasının kuşatması (1470) sırasında âşık olduğu Anna’nın hikâyesini konu alıyor.

Gerçek kimliğini bilmeden Fatih Sultan Mehmet’e âşık olan Venedikli Anna, babasına ve ülkesine olan sadakati ile Türk Sultanı Mehmet’e olan aşkı arasında bir seçim yapmak zorundadır.

Türkiye prömiyerini Türkçe seslendirilmiş olan ve 3 Kasım 1990 tarihinde Atatürk Kültür Merkezi’nde yapmış olan eser, 34 yıl sonra orijinal dilinde Atatürk Kültür Merkezi’nde yeniden sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Eserin orkestra şefliğini dünyanın en prestijli opera evlerinin orkestra şefliğini dünyaca ünlü İtalyan orkestra şefi Alessandro de Marchi üstleniyor.

II.Mehmet rolünde Burak Bilgili, Doğukan Özkan; Anna rolünde Dilruba Bilgi, Gülbin Günay; dönüşümlü olarak rol alıyorlar.