Dönüm noktası niteliğindeki bir araştırma: Kalp krizi geçiren hastalara, gereksiz yere beta bloker reçete edildiği sonucuna varıldı.

0

Dönüm noktası niteliğindeki bir araştırma:  Kalp krizi geçiren hastalara, gereksiz yere beta bloker reçete edildiği sonucuna varıldı.

Yorgunluk, mide bulantısı ve hatta cinsel fonksiyon bozukluklarını tetikleyebilen günlük tabletler, kalp krizi geçiren hastaların büyük çoğunluğuna sunuluyor.

Ancak yapılan bir araştırma, hastaların yaklaşık yarısı için bunların ölüm veya başka kalp krizi riskini azaltmadığını ortaya çıkardı.

Uzmanlar, bulguların, kalp krizi hastalarının tedavi şeklini değiştireceğini ve on binlerce kişiyi rahatsız edici yan etkilerden kurtaracağını söylüyor.

Bu hapların çoğu kişi için etkisiz olduğuna dair oyunun kurallarını değiştiren bulgular, Atlanta, Georgia’daki Amerikan Kardiyoloji Koleji’nde açıklandı.

45 ülkede yakın zamanda kalp krizi geçiren 5.000 hasta üzerinde yapılan araştırmada, beta blokerlerden fayda gören hastaların yalnızca kalp yetmezliği olan hastalar olduğu sonucuna varıldı.

Ancak kalp krizi geçiren hastaların yalnızca yüzde 50’sinde bu durum görülüyor.

İsveç’teki Lund Üniversitesi’nden girişimsel kardiyolog ve çalışmanın yazarı Dr. Troels Yndigegn şunları söyledi: ‘Kalp yetmezliği belirtisi olmayan hastalar için bu çalışma, beta blokerlerin rutin kullanımının faydalı olduğuna dair hiçbir belirti olmadığını ortaya koyuyor.’

Beta blokerler, anjina (kalbe kan sağlayan arterlerin daralmasından kaynaklanan göğüs ağrısı) ve düzensiz kalp atışı olan atriyal fibrilasyon dahil olmak üzere bir dizi başka sağlık sorununu tedavi etmek için kullanılır.

Hapların bu diğer kalp rahatsızlıkları için etkisiz tedaviler olduğuna dair bir öneri yoktur.

Beta blokerler 1960’larda ilk kez uygulandığında, hastaların başka bir atağa maruz kalmamasını sağlamanın en etkili yollarından biri olarak görülüyordu.

Tabletler, kalp atış hızını ve kan basıncını arttırdığı bilinen adrenalin gibi hormonların etkilerini bloke ediyor. Bu, kalbin iş yükünü azaltır ve organın bir saldırının stresinden sonra iyileşmesine yardımcı olur.

Bununla birlikte, son otuz yılda, tıkanmış arterin içine cerrahi olarak bir balon yerleştirilerek yeniden açılmasını içeren koroner anjiyoplasti de dahil olmak üzere daha etkili kalp krizi tedavileri ortaya çıktı. Tipik olarak bunu, atardamarı açık tutan küçük gözenekli bir tüp olan bir stentin yerleştirilmesi takip eder.

Daily Mail