“YATAĞA KAÇTA GİTSEM DE KALBİM SAĞLIKLI OLSA?”

0

İYİ UYKU KALP SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ AMA NE ZAMAN UYUMALI?

Araştırmacılar kalp sağlığı ile uyku arasında önemli bağlantılar buldu

Birleşik Krallık’ta araştırmacılar, 2006-2010 yılları arasında yaptıkları kapsamlı araştırmanın verilerini en uygun uyku saatini belirlemek amacıyla yeniden ele aldılar.

Geçmişteki araştırma, uyku kalitesinin kardiyovasküler hastalıklarla doğrudan bağlantılı olduğunu ortaya koymuştu. Yüzde 58’i kadın, ortalama yaşları 61 olan 88 bin denek üzerinde yapılan araştırmada bu kişilere 7 günlüğüne; önemli vücut verilerini saptayan akselerometre adı verilen bileklikler takılmıştı.

European Heart Journal adlı bilimsel dergide yayımlanan makaleye göre, araştırmacıların verileri yeniden ele aldıklarında çıkardıkları sonuç, erkencileri sevindirecek nitelikte. Buna göre kalp sağlığı için en uygun yatağa gitme saatleri 22.00 ila 23.00 saatleri arasında. Bu saatler arasında uyuyanların kalp sağlıklarının daha iyi olduğu saptandı.

KADINLARDA RİSK DAHA FAZLA

Araştırmacılar, gece yarısı veya daha geç saatlerde uykuya dalanların, kalp krizi, inme ve kalp damar tıkanıklığı gibi akut veya kronik hastalıklara yakalanma olasılığını yüzde 25 olarak saptadılar. Saat 22.00’den önce uyuyanlar için de aynı oranda risk söz konusu. Ayrıca uyku sorunu bağlantılı kardiyovasküler hastalıklar açısından kadınların daha fazla risk altında olduğu da saptandı. Araştırmacılar için cinsiyetler arasındaki bu fark “şaşırtıcı” bulundu.

İdeal saatlerde uykuya dalmayan kadınlar erkeklere göre daha fazla risk altında

“GECE KUŞLARI” İÇİN KÖTÜ HABER

“İnsanlar gündüz yaratıkları olarak evrildi, gece yaratıkları olarak değil”

Araştırmaya katılan biliminsanları, gündüzleri genellikle uyuyup gece yaşayanların veya çalışanların kalp sağlığı açısından ciddi risk altında olduğunu belirtiyorlar. Sirkadiyen saat denilen biyolojik ritmin insan sağlığına bilinenden daha fazla etkisi olduğunu da vurguluyorlar.

Araştırmanın yöneticisi David Plan, “Kendi evrimimizi kontrol edemiyoruz. Bizler gündüz yaratıkları olarak evrildik, gece yaratıkları olarak değil” diyor.

Kardiyovasküler hastalıklar, ölüm nedeni olarak dünyada halen ilk sırada yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 5 ölümden 4’ü kalp krizi veya inme nedeniyle oluyor. 70 yaşın altındakiler için bu oran % 30 civarında. Her yıl 18 milyon insan kardiyovasküler hastalıklar yüzünden ölüyor.

Haber: Oğuz Haksever

 

 

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here