14.4 C
Türkiye
Pazar, Nisan 28, 2024
Ana Sayfa Gözden Kaçmasın ‘Başarılarınızı gündüz gözüyle görmek isterim.’ Atatürk’ün Çanakkale’deki taarruz emri deşifre edildi

‘Başarılarınızı gündüz gözüyle görmek isterim.’ Atatürk’ün Çanakkale’deki taarruz emri deşifre edildi

0

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 109 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında kendi el yazısı ile yazdığı taarruz emri, deşifre edildi.

Türkçeye çevrilen emirde ‘zafer vurgusu’ dikkat çekerken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, “Bizzat Mustafa Kemal tarafından kaleme alınan ve imzalanan bu emirde, Şefik Aker Bey’e her ne pahasına olursun taarruza geçilmesi gerektiğini ve bundan asla geri durulmaması gerektiğini ve mealen de ‘Başarılarınızı gündüz gözüyle görmek isterim’ dediğini burada görüyoruz” dedi.

Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi’nde, Çanakkale Savaşları’na ait birçok özel belge, arşiv ve koleksiyon kitap bulunuyor. 19’uncu Fırka Kumandanı Mustafa Kemal Atatürk’ün 109 yıl önce Çanakkale Savaşları sırasında kendi el yazısı ile Mehmet Şefik Bey’e yazdığı taarruz emri de özel belgeler arasında yer alıyor.

Mustafa Kemal Atatürk, taarruz emrinde şöyle diyor;

Kumandan Şefik Bey’e

Zayi edilecek vakit yoktur. Bir an evvel hücum ta’cili ondört komutanlığında bu hususta emir verilmiştir.

Muvaffakiyetinizi gündüz gözüyle görmek isterim.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu emrin çok anlamlı olduğuna dikkati çekip, şunları söyledi:

– Çünkü düşmanın denize dökülmesi ve geri püskürtülmesi için aslında Türk askerindeki azim ve kararlılığı ortaya koyan bir anlayışla kaleme alınmıştır.

Bizzat Mustafa Kemal tarafından kaleme alınan ve imzalanan bu emirde, Şefik Aker Bey’e her ne pahasına olursun taarruza geçilmesi gerektiğini ve bundan asla geri durulmaması gerektiğini ve mealen de ‘Başarılarınızı gündüz gözüyle görmek isterim’ dediğini burada görüyoruz.

– Aslında Çanakkale’de bir cesaret, fedakarlık ortaya çıkıyor. Bunu da hem asker kabul ediyor hem de subaylarımız bu emirleri çok net bir şekilde ortaya koyuyor.