SAHTE ORDUNUN ÜYELERİNE EN BÜYÜK ONUR MADALYASI VERİLDİ

0

SAHTE ORDUNUN ÜYELERİNE EN BÜYÜK ONUR MADALYASI VERİLDİ

İkinci Dünya Savaşı sırasında havadan keşiflerde Nazileri yanıltmak için kurulan ve “hayalet ordu” olarak bilinen birliğin hayatta kalan üyeleri, 84 yıl sonra ABD Kongresi Altın Madalyası ile onurlandırıldı.

Hayalet ordu, insanlardan ve tank top gibi silahların, askeri araçların sahtelerinden oluşuyor. Karşı tarafın havadan yaptığı keşilerde gerçek ordudan ayırt edilemiyor. İkinci Dünya Savaşı’nda müttefikler, sahte silah ve askeri araçları genellikle şişme maketlerden hazırlamışlardı.

ABD Kongresi’nde düzenlenen madalya törenine Sahte ordunun veya Hayalet Ordu’nun hayatta kalan 7 üyesinden 3’ü katılabildi. Hayalet Ordu’nun hayatta kalan muhariplerinin yaşları 99 ila 100 arasında değişiyor.

Madalya töreninde konuşan ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Hayalet Ordu’nun İkinci Dünya Savaşı’nda tahminen 15,000 ila 30,000 hayat kurtardığını belirtti.

Müttefiklerin Hayalet Ordu’su, Fransa, Lüksemburg, Belçika, İtalya ve Almanya’da yaklaşık 20 savaş alanı aldatmacası gerçekleştirdi.

Eylül 1944’te Hayalet Ordu, Fransa’nın Metz kentinde Almanlara yapılan bir saldırı sırasında General George Patton’ın hattındaki bir boşluğu doldurmaya yardımcı oldu.

Ayrıca Normandiya Çıkartması öncesinde İngiltere’de, çıkartmayı yapacak ordu süsü verilen bir Hayalet Ordu kuruldu. Hatta bu ordunun komutanının ünlü General George Patton olduğu bilgisi de sızdırıldı.

Müttefiklerin İkinci Dünya Savaşı’ndaki Hayalet Ordusu onlarca yıl sır olarak saklanmıştı. Sahte ordunun 2. Dünya Savaşı’ndaki varlığı ve görevleri 20 yıldır biliniyor.