APPLE: “HAYIR HAYIR! PİRİNCİN İÇİNE KOYMAYIN”

0

APPLE: “HAYIR HAYIR! PİRİNCİN İÇİNE KOYMAYIN”

Islanan cep telefonlarının pirincin içine konularak bir süre orada tutulması yaygın olarak başvurulan bir “çare”. Ancak Apple, iPhonelar için kısa süre önce “hayır-hayır yapmyın” diye bir uyarı yayımladı.

Şirket, pek farkedilmeyen uyarısında ıslanan iPhoneların pirincin içine konması halinde tam tersine küçük parçacıkların içeriye girebileceğini ve cihazın zarar görebileceğini vurguladı.

PEKİ NELER YAPILABİLİR?

Uzmanlar, söz konusu uyarının diğer akıllı telefonlar için de geçerli olacağını belirtiyorlar. Bu durumda ıslanan akıllı telefonlar için diğer seçenekler gündeme geliyor. AP Haber Ajansı teknoloji editörü Kelvin Chan’ın derlemesine göre, öne çıkan seçenekler şöyle:

-Dış yüzeyi bir havlu veya temiz bir bezle, emici olan herhangi bir şeyle kurulayın. SIM kartı ve tutucuyu çıkarın. Mümkünse, kurulamak için arka muhafazayı ve pili çıkarın. Ayrıca, mümkünse telefonu kapatın.

İPhonelar servisler hariç sökülemiyor. Apple içeri sızmışsa, sıvının dışarı akabilmesi için bağlantı noktaları aşağıya bakacak şekilde telefona elle vurulmasını öneriyor.

– Android telefonların en büyük üreticisi Samsung, kulaklık jakından ve şarj portundan nemi almak için pamuklu çubuk kullanılmasını öneriyor. Buna karşılık Apple, iPhonelar için bu öneriye karşı çıkıyor.

-Eğer ıslanma içecekle, deniz suyuyla veya klorlu havuz suyuyla olursa Samsung, telefonu birkaç dakika temiz suda bekletmenizi ve ardından içerideki devreyi korozyonu hızlandırabilecek kirlilik veya tuzluluktan kurtarmak için durulamanızı tavsiye ediyor.

– Her iki şirket de telefonu kurutmak için iyi havalandırılan bir alanda, bırakmanın en iyisi olduğunu söylüyor. Google, “cihazı oda sıcaklığında kurumaya bırakın” diyor.

YAPILMAMASI GEREKENLERİN LİSTESİ DE VAR

AP Haber Servisi’nin teknoloji bölümü, ıslanan akıllı telefonlar için yapılmaması gerekenleri de derledi. “Yapmayın” tavsiyelerinin öne çıkanları şöyle:

– Saç kurutma makinesi veya basınçlı hava kullanmayın. Dondurucuya koymayın ( bu, cihazınızın kısa devre yapmasını engelleyebilir, ancak çözmeye çalıştığınızda sorun geri dönecektir). Cihazınızı çamaşır kurutma makinesine veya radyatörün üstüne koymayın.

– Telefonunuzu çalıştırmayın veya bir kabloyla şarj ederek çalıştırmaya kalkmayın. Acil bir durumda gerçekten telefonunuzu şarj bağlantısıyla açmanız gerekiyorsa eğer imkanınız varsa kablosuz şarjı kullanabilirsiniz.

PİRİNCİN ALTERNATİFİ VAR MI?

En iyi seçenek, çok fazla nemi emebilen bir kurutma maddesi olan silika jeldir. Silika jel boncuklar tipik olarak, kuru tutulması gereken ürünlerin ambalajlarında bulunur. Silika jeli çevrimiçi da satın alabilirsiniz. Telefonunuzu silika jel boncuklarıyla birlikte hava geçirmez bir kutuya koyarsanız en iyi sonucu alırsınız.

KURUDUĞU NASIL ANLAŞILACAK?

Bu yanıtlaması zor bir soru. Mümkün olduğunca uzun süre bekleyin. Birkaç gün mesela… Samsung müşterilerine “kuruduğuna kanaat getirseniz bile yine de bir servise götürün” uyarısında bulunuyor.

TELEFONLAR SU GEÇİRMEZ DEĞİL Mİ?

Günümüzde çoğu telefon suya dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu da telefondaki kritik alanların giren suya belirli bir süre dayanabilecekleri anlamına gelir. Ancak dikkatli olun; bu su geçirmez olmakla aynı şey değildir.

Apple, iPhone 7 ve daha yeni modellerin su sıçramasına ve suya dayanıklı olduğunu söylüyor. iPhone XS ve sonraki modeller IP68 derecesine sahiptir, bu da 30 dakikaya kadar ve modele bağlı olarak 6 metre derinliğe kadar suya daldırılabilecekleri anlamına gelir. Bu modeller ayrıca önemli bağlantı noktalarında sıvı algılandığında bir uyarı verir ve şarj edilmemesi konusunda uyarır. Samsung, Galaxy Android telefonlarının çoğunun aynı derecelendirmeye sahip olduğunu, ancak maksimum derinliğin yaklaşık 5 metre olduğunu söylüyor.