Suudi Arabistan laikleşiyor…Ramazanda Camilerde hoparlörle dua yayını yapılmayacak, iftar çadırları kurulamayacak.

0

Suudi Arabistan laikleşiyor…Ramazanda Camilerde hoparlörle dua yayını yapılmayacak, iftar çadırları kurulamayacak.

Suudi İslam İşleri Bakanlığı yeni Ramazan kurallarını açıkladı.

Analist Sami Hamdi’ye göre bu değişiklikler, İslam’ı ana sütun olarak önceliklendirmeyen yeni bir Suudi kimliğine doğru bir hareketi temsil ediyor.

İslam Bakanlığı, 2023 yılında kutsal Ramazan ayının kutlanmasına ilişkin bir dizi düzenleme ve kısıtlama yayınladı.

Bu yönergeler arasında camilerde hoparlör kullanımı, kimliksiz itikaf, dua yayını ve iftar yasağı da yer alıyor.

Yeni kurallar arasında camilere bağış yapılmasının yasaklanması ve camilerde güneş battıktan sonra iftar yemeğinin yasaklanması yer alıyor.

Ayrıca namazların kısa tutulması gerekiyor, çocukların camilerde namaz kılmasına izin verilmiyor ve ibadet edenlerin kimlik belgelerini yanlarında getirmeleri gerekiyor.  Mekke ve Medine’deki ana camiler haricinde ses seviyesinin düşük tutulması gerekiyor ve dualar yayınlanamıyor.

Yeni kurallar arasında namazların uzatılmaması ve belirli dualara bağlı kalınması yer alıyor. Ayrıca cami grubuyla ilgili faydalı kitapların okunması tavsiye edilir. Camide kamera kullanılıyorsa, namaz esnasında imamın veya ibadet edenlerin fotoğrafını çekmek için kullanılmamalıdır. Medyada dualar yayınlanmamalıdır.

İtikaf için camide kalmak isteyenlerin onayından imam sorumludur.

Oruçluların beslenmesine yönelik projelere maddi bağış toplanmamalı.

Oruçlulara yemek veriliyorsa, bu, belirlenen yerlerde yapılmalı ve sonrasında temizlenmelidir. Yeni kurallara göre iftar için geçici oda veya çadır kurulmayacak.