Çok sayıda şair, ‘Şairler Vicdanı’ imzasıyla bir bildiri yayınladı; “İsrail ordusu, topuyla tüfeğiyle, füzesiyle obüsüyle Filistin halkını haritadan silmek için saldırıyor.”

0

Çok sayıda şair, ‘Şairler Vicdanı’ imzasıyla bir bildiri yayınladı; “İsrail ordusu, topuyla tüfeğiyle, füzesiyle obüsüyle Filistin halkını haritadan silmek için saldırıyor.”

Bildiri şöyle;

“DÜNYA KANAYAN BİR YER HÂLÂ

Dünya çok küçüldü. Burada, bu ülkede birimizin parmağına bir diken batsa yeryüzünün uzak bir ucunda başka birinin canı yanıyor. Acılar yaklaştırıyor insanlığı. Kıyımlar, yıkımlar, zulümler, göçler, savaşlar… Bunun için “Daha geniş bir uzay yok bu acıdan / Hiçbir evren yok bunun gibi kanayan.” diyordu Şilili şair Pablo Neruda da.

Yeryüzü iyi kalpli insanlar ve yoksul halklar için hiç de güvenli bir yer değil artık.

Ortadoğu hâlâ kan ırmağı. İsrail ordusu, topuyla tüfeğiyle, füzesiyle obüsüyle Filistin halkını haritadan silmek için saldırıyor. İş birlikçi Batı’ysa bu “insanlık ağrısı”nı sadece seyrediyor.

Filistin’de binlerce ölü, kutsallığın yüreğine değil, sıcak Ortadoğu toprağının soğuk mezarlarına gömülüyor.

Biliyoruz ki bu acı yalnızca Ortadoğu’nun acısı değildir. Doğu’da ve Batı’da yükselen faşizm, evlerini, yurtlarını bırakıp yollara savrulan mültecileri de vuruyor. Emperyalist işgalciler, ekmeklerine yağ sürdükleri zorba ve zavallı iktidarları “kendi bekâları” için büyük savaş gelirleriyle, ganimetleriyle besliyor.

Ülkemizde de yayılmacı sermaye düzenlerine siyasal, ekonomik bağlılık, bağımlılık halkımızın üzerinde bir baskıya evrildi.  Gözdağı ve  tehdit  sıradan bir yönetim biçimi oldu. Yine mülteciler ve azınlıklar üzerinden yürütülen ırkçı ve tekçi baskılar, halkımız için bir “güvenlik sorunu”na dönüştü.

Ama bizler yine de  ülkemizin ve dünyanın esenli geleceği, özgürlüğü için yazarak, düşünerek savaşımımızdan geri durmayacağız.

Bu özgürlük isteği ve direnciyle, bugünlerde ABD’nin Rhode Island eyaletinde Brown Üniversitesi’nde İsrailli Yahudi öğrencilerle, Filistinli Müslüman öğrenciler de  açlık grevindeler. Barış yanlıları bölgesel-küresel, etnik-dinsel bütün savaşların durması için dünyanın her yerinde eylemdeler.

Biz şairler de bu çağ yangınlarının sönmesi ve dünya barışı için ses veriyor, öğrenci kardeşlerimizin, acılı Filistin halkının, ezilen bütün yoksul halkların yanında olduğumuzu kamuoyuna yeniden duyuruyoruz.

ŞAİRLER VİCDANI

İMZACILAR

Abdülkadir Budak, Ahmet Telli, Ali Cengizkan, Alova, Altay Öktem, Arife Kalender, Ataol Behramoğlu, Cevat Çapan, Engin Turgut, Egemen Berköz, Eray Canberk, Ferruh Tunç, Haydar Ergülen, Leyla Şahin, Metin Cengiz, Mustafa Köz, Neşe Yaşın, Orhan Alkaya, Seyyit Nezir, Sezai Sarıoğlu, Sunay Akın, Şükrü Erbaş, Tarık Günersel, Tuğrul Keskin, Tuğrul Tanyol,  Turgay Fişekçi,Turgay Kantürk, Veysel Çolak, Yaşar Miraç “