Emniyet Sen: ‘Bir yılda bin kişinin kalp krizinden, kanserden öldüğü başka bir kurum gördünüz mü?’

0
Emniyet Sen’in tespitlerine göre, 2023 yılında binin üzerinde polis kalp krizi, kanser, beyin kanaması gibi hastalıklar ve trafik kazaları nedeniyle yaşamını yitirdi.

Emniyet Sen Genel Başkanı Faruk Sezer, bir süredir polisin yaşadığı hastalıklar ile ilgili duyarlılık yaratmaya çalıştıklarını ifade etti. Baskı ve yoğun çalışma sisteminin bir sonucu olarak yaşanan stresin, kalp krizi ve beyin kanamasını tetiklediğini ifade eden Sezer, uzun vadede ise kanser vakalarının görüldüğünü dile getirdi. Sezer,”Bu teşkilat şöyle bir bakıldığında kimsenin umurunda değil. Haftada ortalama 3-4 kalp krizi, 2-3 kanser şeklinde meslektaşlarımız hayatlarını kaybediyor. Canına kıyanları zaten biliyorsunuz. Geçtiğimiz yıl binden fazla kalp krizi, kanser, beyin kanaması gibi hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden meslektaşımız var. Bir yılda bin kişinin kalp krizinden, kanserden öldüğü başka bir kurum gördünüz mü?” dedi.

“Sağlıksız ve düzensiz besleniyorlar. Kuru besleniyorlar. Ayak üstü yemek yiyip geçiştiriliyor. En çok bağırsak, kolon kanseri ve akciğer kanseri söz konusu. Polis amcam derdinden fosur fosur sigara içiyor. Bunun sebebi de stres. Yeri geliyor çocuğun yaşındaki kişiden haklı olmana rağmen fırça yiyorsun.”

Yine çoğunlukla uzun çalışma saatleri ve uykusuzluk nedeniyle meydana gelen trafik kazalarına da dikkat çeken Sezer, birçok meslektaşının bu kazalar sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi. Sezer, “Haftada garanti bir kişi bazı haftalarda da 3-4 kişi trafik kazası geçiriyor. Trafik kazaları söz konusu. İstirahatliyken ki trafik kazasından bahsetmiyoruz. Görevi başında, ekip otosu kullanırken hayatını kaybediyor.

Polisin “meslek hastalığı” tanımı olmadığını söyleyen Sezer,“Meslek hastalığı tanımımız yok. Meslek hastalığı tanımı olduğunda bir arkadaşımız kalp hastası olduğu zaman isterse 30 yaşında olsun emekli olabiliyor. Tanımlanmış meslek hastalıkları emekli olmasına olanak verebiliyor. Bizim böyle bir durumumuz yok.”

Çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen Sezer, “Baskı ve mobbingi ortadan kaldıracak, yoğun çalışma koşullarını insani düzeye getirecek düzenlemelere ihtiyaç var. Aksi taktirde bu hastalıkların daha da artacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.