📽️Naci Görür uyardı: “Erzincan ile Bingöl arası…”

0

📽️Naci Görür uyardı: “Erzincan ile Bingöl arası…”

Prof. Dr. Naci Görür Habertürk canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Görür, “Erzincan ile Bingöl arasında 7.4’lük bir fay var, en son 1790’larda kırılmış, burası yakınlarda kırılabilir. Çok beklemeyeceğimizi düşünüyorum” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür, Habertürk’te Datih Altaylı’ya açıklamalarda bulundu.

Görür’ün açıklamalarından öne çıkan başlıklar şunlar:

“Gerçekten bu olan olayları hazmedemiyoruz. Doğal felâkettir başımıza geldi demek pek de mümkün değil. Bu doğa olayını afete dönüştürmede bizlerin katkısı küçümsenmeyecek ölçüde maalesef. Bu deprem belki çok küçük hasarla atlatamayabilidi. Büyüklüğü fazla biraz; 7.6. Ama depremi felaket olmaktan çıkanmış, yerleşim alanları deprem dirençli hale getirmeyi becermiş toplumlarda bu afet; yani çok az sayıda can ve mal kaybıyla atlatılabilirdi.

Bizim ülkemizde büyük felaket. Deprem tarihine bakarak düşünüyorum. Osmanlı’ya gitmeye gerek olmadan. O zaman bina yoğunluğu ve insan az. 1939’dan bu yana alıyoruz. O deprem 7.9 diye düşünülüyor. Burada da 7.7. Orada biz 33 bin insan zayiat veriyoruz. Burada korkarım ki, rakamlar fazla olacak. 39’dan bu yana ders almış olsaydık. Jeolojinin, inşaat mühendisliğinin gelişmesi farklı.

Biz ders almış olsaydık gerçekten, özellikle devlet olar ve özellikle de millet olarak. Devletini ve hükümetlerini yöneten, onları gözeten, denetim altında tutabilen toplum bilincinde olsaydık, bu ülkeyi deprem dirençli hale getirebilirdik. 39, 42, 43, 44, 57, 67, 99, 2011, 2020, 2023. Gördünüz mü ne kadar deprem saydım. Yöneticilere sormazlar mı? Hiç mi ders almayız. Tarih ders alınsa bu kadar tekerrür etmez.

Büyük ölçüde kabahati milletten çok yönetimlerde, yöneticilerde buluyorum. Bu ülkeyi yönetenler milletin can güvenliğini birinci derecede sağlamak zorundadırlar. Öncelikle bunu, birinci tercih olarak, tartışmasız bunu yapmak zorundadırlar.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here