KEDİNÂME (7) Fenomen Kedi

0

KEDİNÂME (7) Fenomen Kedi

“Kedi ve kadın, dişilik konusunda da benziyor. Belli etmemeye çalışsalar da kıskançlıkları gün gibi aşikâr.”

Zengin kız fakir oğlan konsepti, şiirde de kedi suretinde zuhur etmiş. Biri ciğercinin kedisi, diğeri sokak kedisi. Sınıf ayrımını öyle tatlı tatlı işlemiş Orhan Veli Kanık. Kedi başına buyruk, şahsiyetli, hatta bu yüzden egoist yaftasını yiyor. Ama öleceğini anlayınca basıp gidecek kadar vakur. Peh!

Bu tüy yumaklarının mucizevi özelliklerini o kadar kanıksamışız ki, sıradan bilip görmez olmuşuz. Amaaaan, kedi işte deyip güzelliklerini alışkanlığa kurban etmişiz.

Acaba bu monotonluk farkındalığa dönüşemez mi?
Bunun için olaya yabancılaşmak gerekiyor. O zaman mümkün olabilir.

Bu arada internetteki fenomen kediler en çok para kazandıranlardan. Kıyafetleri, takı tukuları, ikon özellikleri parmak ısırtıyor. Olay ticari doğal olarak.

Öte yandan bu yumuşlar bazı filmlerde bir kişiliğin metaforu oluyorlar beyaz perdede. Kedilerin başrolde olduğu Aristokediler çizgi filmi; aristokrat, evde yaşayan kedilerle, sokak kedilerinin çatışmasıyla güldürüyor. Buyrun yine zengin kız-fakir oğlan hikâyesine… Eh, bu zıtlıklar da olmasa hikayeler de olmaz.

‘Bob Adında Bir Sokak Kedisi’ adlı filmde eski bir eroinman, sokakta bir kedi buluyor. Onunla hayatı paylaşınca tüm yaşamı değişiyor. Adeta bilge kedi. Yakışıyor bacaksıza.

Ya Garfield haylazı?

Seksi ve gerilimli ‘Kedi Kız’ filminde şahane kadın Nastassja Kinski’nin kişiliğinin metaforu: Kedi! Bilinçaltı kedi haliyle seyirciyi büyülüyor.

A. Lloyd Webber, birçok ödül kazanan Cats Müzikali’ni, T.S.Eliot’un “Yetenekli Kediler” adlı eserinden esinlenerek yazmış.

Kediler, şimdi sokaklardan, evlerimizden çekip gitseler en çok çocuklar üzülür. Yalnız yaşayan kadınlar perişan olur. Yoksa, evden çıkarken “Ben mama parası kazanmaya gidiyorum” muhabbetiyle nasıl şenlenirler? (Pisican o sırada sizin avlanmaya gittiğinizi düşünecek olsa da…)

Kedi, doğası gereği öyle koyunlar gibi birörnek karaktere sahip değil. Her birinin insanlar gibi özgün karakteri var. Hayatıma giren kedilerden biliyorum.

Bu arada kedi ve kadın, dişilik konusunda da benziyor. Belli etmemeye çalışsalar da kıskançlıkları gün gibi aşikâr. Hani, ağacın arkasında duran fil gibi… Tırnaklar çıkıveriyor. Bu yüzden filmlerdeki kediler gayet inandırıcı geliyor. Çünkü bu mahluk resmen kendisini oynuyor.

İşte şiir, öykü, film, dizi, hepsinde rollerini doğal olarak kapıveriyorlar. E, hakları değil mi?

Füsun ALTINOK

Füsun ALTINOK/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 11 Şubat 2024

Yazarın Tüm Yazıları