Kediname 22; Asıl Şimdi “Sevmek Zamanı”

0

Kediname 22
Asıl Şimdi “Sevmek Zamanı”

Mina Urgan öyle güzel söylemiş ki; “Kedilere tutkuyla bağlananlar, öteki insanlardan bambaşka bir soydandır bana kalırsa. Bu soy, gerçekten soylu bir soydur. Belirli bir kültür düzeyi ve duyarlılık şarttır kedileri tutkuyla sevebilmek için. Bu soydan olanlar genellikle kültürlü, ince, sanat meraklısı insanlardır. Kaba saba bir hödüğün kedi sevmesinin yolu yoktur..”

“Kaba saba bir hödük…” Evet, tam da böyle.

Bu hafta Kediname’ye köpekleri konuk edeceğiz. Çünkü ciddi bir katliam söz konusu. Yasayla, sokak köpekleri toplanıp barınaklara götürülecek, 30 gün içinde arayıp soran olmazsa “uyutulacaklar”. Uyutmak sözcüğü olayı çok hafifletiyor. Yaşam ve ölümden söz ediyoruz. Sahipsiz, kimsesiz diye onu öldürmek de cinayetten başka ne ola ki?

Tarihimizde zaten vicdan yarası bir Sivriada olayı var. 80 bin köpeğin toplanıp Sivriada’ya götürülmeleri, açlığa ve ölüme terk edilmeleri. Hayırsız Ada veya utanç adası. Adanın suçu yok, suç merhametsizlerin.

Kötü, bildiğin kötü.

Her şeyin altında psikolojik nedenler arama romantizmi artık çok geride kaldı. Bazı insanlar gerçekten kötü. İsteyerek kötü, basbayağı kötü, aleni kötü. Öyle olmasa bunca zulüm, işkence örneği olur mu?

Köpek ısırır, toplansınlar diyen bayraktarlardan birisi kendisini “Kıdemli itperest bükücü” ilan etmiş, x’te saydırıyor. Sokak köpeğinden hastalık geçtiğinde öyle ısrarcı ki, pire ya da keneyi saymazsak hayvanla french kiss mi yapıyorsun be adam?

Sadece İstanbul’da sokaklarda bir milyon civarında köpek var. Türkiye genelinde sekiz milyon. Bu ülkede insan olarak yaşamaktan daha zoru hayvan olarak yaşamak. Bir vahşet duyuluyor ama bir kaç günde unutuluyor. Hayvanseverlerin mücadelesi de uzun soluklu olamıyor.

Pelikan mangal.

Bunda bakış açılarının farklılığı da tuhaf. Örneğin National Geographic kanalında iki saatte anlatılan kuşu Yaban Tv’de iki dakikada vurdular. İzmir Kuş Cenneti’nde pelikanları mangal yaptı homo sapiens adamlar.
Florya Aqua Park’ta, hem de kameraların önünde vatozun kafasına pet şişeyle vurdular. Demek kamera olmasa olta sarkıtıp akşam rakı, roka, balık yapacaklardı…
Antalya’da hayvanat bahçesinden maymun çaldılar. Polis ekipleri yolda boynuna ip bağladığı maymunla yürüyen adamı görünce durdurmak istediler. Adam kaçtı, maymun koşarak hayvanat bahçesine geri döndü. Yavrucak kafes arkasını evi olarak bellemiş.
Ankara’da hayvanat bahçesinden piton kayboldu. Akıbetini Çevre Bakanı’na sordular; “Bugünlerde kimse şiş kebap yemesin, tavsiye etmem” dedi. Bakan beyin aklına niye direkt kebap geldi, bilemedim.
Sinop’ta insanlarla iletişim kurabilen beyaz balina Aydın, Rus ajanı ilan edildi. Rusya bunları eğitip denizaltıları kontrol ediyormuş diye de bir rivayet yaydılar.
Doğada sadece köpek değil, hiçbir canlıya merhamet yok. Hayvan severler önce bir ciyaklıyor, sonra bir başka vahşete kadar susuyorlar.

Sonuç olarak başıboş köpek sorununun çözümü öldürmek olamaz. Yerel ve merkezi yönetimler gereksiz harcamalarından vazgeçip bütçelerinden hayvanlar için pay ayırarak insanca çözümlere yönelsinler.

Ayrıca merak ettiğim, başıboş köpek konusunu takıntı haline getiren kişinin gerçek sorunu ne olabilir? Onca kadın cinayeti, çocuk tecavüzü varken ülkede sokak köpeği sorunu değil, kötü insan sorunu var, net.

Önceki Bölüm

Kediname 21; Tom ve Jerry; Jerry’nin Askerleriyiz!

Füsun ALTINOK

Füsun ALTINOK/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 25 Mayıs 2024

Yazarın Tüm Yazıları