Kediname 21; Tom ve Jerry; Jerry’nin Askerleriyiz!

0

Kediname 21
Tom ve Jerry; Jerry’nin Askerleriyiz!

Kedi Tom ve fare Jerry, her milletten izleyicinin gönüllerinde taht kurmuş dünya tatlısı çizgi karakterler. Filmleri tam 7 Oscar almış. Ödül konusunda Marlon Brando’lu, Al Pacino’lu Godfather’la yarıştığı yetmez gibi diğer özelliği de en fazla şiddet içeren yapım olması. Buyrun bakalım.

Nasıl yani diye düşünüyor insan…
Altı üstü bir animasyon ve ana temasına bakılırsa ev kedisi Tom ve evin yiyeceğiyle beslenen ev faresi Jerry, sürekli olarak birbirleriyle mücadele halindeler ve asla sonu gelmiyor.

Film serisi, çocuklar için yapılmış masum bir amimasyon gibi görünse de, aslında çeşitli şiddet sahneleri nedeniyle yıllarca dünya televizyonları tarafından sansüre uğradı. Hatta direkt yasaklandı.

Çizgi filmin bir asıra yakın sürmesine bakılırsa senaryonun Victor Hugo’nun Sefiller’i gibi bir roman uzunluğunda olacağını düşünür insan. Ne tuhaftır ki, iki kahraman sadece iki bölümde konuşmuşlar. Bunun dışında aralarında hiçbir diyalog geçmemiş. Bir kerecik Tom, “Sen benim bebeğim misin yoksa?” demiş.

Tom’cu musun, Jerry’ci mi?

Toplumlarda her şeyi ikiye ayrıştırma âdeti olur illâ. 1970’lerde arabesk müziğin dinleyicilerinin Orhancılar, Ferdiciler diye ikiye ayrılması da böyleydi. Profesyonel fotoğraf dünyasında Nikoncular, Canoncular ikiye ayrılır eskiden beri. Hatta “İnsanlar ‘tanıdıkça büyüyenler’ ve ‘tanıdıkça küçülenler’ olarak ikiye ayrılır” diye ne kadar doğru söylemiş Diderot.
Her konuda ikiye ayırma Tom ve Jerry arasında olmaz mı?

Tom’u tutanlar için Jerry’ciler asalaktır, snoptur, sinsidir. Jerry’ciler için de Tom’cular ahmakça öfkelidir, hantaldır, pasif agresiftir.

Şiddet nasıl tırmanıyor?

Tom ve Jerry filmlerinde, birbirlerine hatırı sayılır dozlarda incitici, ve can yakan şakalar yaparlar. Jerry, boyuna posuna bakmadan Tom’un kafasını panjura sıkıştırır, kuyruğunu kapana kıstırır, patisini elektrik prizine sokar. Güya şaka… Küçümsenmeyecek oranda patlayıcı, balta, çekiç, zehir, kalem, kâğıt gibi araçları kullanarak Tom’un canına kasteder.


Tom ise Jerry’ye karşı eline geçirdiği her şeyi silah olarak kullanır. Kapan, zehir, ütü, tost makinesi, hatta ağır silahlar kullanır. Onca mühimmat evde ne arıyorsa artık.

İşte bunca şiddet örneği o eleştirilere neden oldu. Fakat tüm şiddet içeriğine rağmen kan veya yaralanma sahneleri hiç gösterilmedi.

Özünde Jerry, farklı farklı yerlerde kendisine yuva yapabilen yetenekte bir faredir ve tek amacı yuvasında rahatça yaşamaktır. Tom ise hem Jerry’yi yakalamak, hem de evde zarar gören eşyaları da kimseye duyurmadan tamir etmek zorundadır.

Filmlerde diyalog olmadığından mesaj, heyecan ve duygu, fon müzikleriyle verilir. Kahkaha, feryat veya soluk alıp verme gibi efektler klakson veya diğer müzik enstrümanlar kullanılır. Fonda pop, caz ve klasik müzik olur. Tom’un piyanist ve orkestra şefi olduğu sahnelere doyum olmaz. Örneğin Jerry de deliğin içinde ilerlerken fondaki müzik Rossini’nin Sevil Berberi operasının üvertürüdür.
Popülaritesi hiç azalmaz. Adlarına posta pulu bile çıkartılır.

Aslında bir görüş daha var. Tom ve Jerry iyi arkadaşlarmış. Tom onu hırpalar görünüp himaye edermiş ki ev sahibi başka avcı kedi getirip fareciği gerçekten telef ettirmesin.
Onca mühimmatı Jerry’nin üstüne boca ederken bu görüş hiç de inandırıcı değil. Git mutfaktan balığını neyin al, ye. Ne uğraşıyorsun zavallıyla. Ezilenden yanayız ya, o yüzden Jerry’nin askerleriyiz.

Önceki Bölüm:

📽️ Kediname 20 😸Yedi Bela Hüsnü

Füsun ALTINOK

Füsun ALTINOK/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 18 Mayıs 2024

Yazarın Tüm Yazıları