📽️Kediname 17; Coğrafya kaderdir

0

📽️Kediname 17; Coğrafya kaderdir

“Pisik paçası ayırmak” deyimiyle konuya girelim. Gaziantep ağzıyla gerdek gecesi gelinin gözünü korkutmak amacıyla damadın kedinin bacaklarını ayırması kastedilir. Bu sadistçe deyişten her zaman çok kötü etkilenmişimdir. Belki çok eskiden böyle bir gelenek vardı. Şimdi özellikle de plaza kızına yanaşıp öpmeye çalışan bir partner, “Buğracaaaan… kedimin önünde yapma lütfaaaaan…” tepkisini alabilir. Değil kedinin bacaklarını ayırmak, hayvanı başka odaya kapatsa zalim, sadist damgasını yer.

Dünyanın en iyi mutfaklarından biri olarak kabul edilen Gaziantep mutfağında en sevilen tatlılardan biri “Pisik taşağı”. Bilinen adıyla lokma tatlısı, ufak toplardan oluşan şerbetli bir tatlı. Kedi testislerine benzetilerek bu aşırı cinsiyetçi isim verilmiş olmalı. Abdo Usta da tatlıyı en iyi yapanlardanmış. “Abdo usta işi biliiy” deniyor.
Pisik köftesiyle konuya es verelim.

Nedir bu tüylü canların çektiği?
Damat, gelini korkutmak için bacağını ayırır. Testisleri tatlı adı olur, köftesi olur.

Doğudan plazaya.

Önceleri Google çevirileri gibi kötü, anlamsız bulduğumuz pek çok sözcük, deyim dilimize bir güzel yerleşti. O “Döncaam ben sana”lar temel cümle kalıbı oldu çıktı.

– Bu işin deadline’ı nedir?
– Firmayı briefe ettiniz mi?
– Şimdi böyle ilerleyelim. Perşembe finalize etmeyi öngörüyoruz.
– Kim arardı? (Nasıl bir zamansa)
– Meetinglerin saatlerini check edin.

Kimilerine göre Türkçe cümleler arasında İngilizce kelimeler karıştırmak, prestijli ve “cool” görünüyor. Bu sebeple bu kişiler, farklı dildeki kelimeleri günlük konuşmalarına sıkıştırarak daha “havalı” ve “profesyonel” göründüklerini düşünüyorlar.

Dilan göç ediyor.

Dilan, Gaziantep’te dört çocuklu bir ailenin pisiği. Kar beyaz bir Van kedisi. Vanlı bir komşularının doğum yapan kedisinden onlara hediye edilmiş
Lensinin birini takmamış gibi bir gözü mavi, bir gözü yeşil. Ailenin gözbebeği bir pisican. Dilan’a hiç kuru mama verilmemiş. Aile Antep mutfağının birbirinden leziz yemeklerine onu da alıştırmış. Pide doğranmış yuvalamaya bayılıyor. Evin annesinin dolmasını yerken bıyıkları oynuyor. Ali Nazik’in etlerine, içli köftenin içine yumuluyor.
Fakat malum deprem olunca ailenin oturduğu apartman büyük hasar görüyor. Malatya’da ufacık bir ev bulunuyor. Çocuklar başka illerde iş buluyorlar. Dilan da istanbul’da yaşayan akrabalarına yollanıyor.

Dilan’ın yeni ortamı plazada çalışan bir genç kadının Teşvikiye’deki evi. Adı da Dilansu oluyor. Dilansu için büyük değişim başlıyor.

Hatun âdeta işkolik. Evdeyken telefon elinden düşmüyor. Toplantı ‘set ediyor’. İşi eve taşıyıp konferans bağlanarak ‘brainstorming’ yapıyor. “Yol haritamıza göre brain storming yapmamız gerekiyor” diyor.

Bebekliğinden beri ev halkının sevimli aksanına aşina Dilansu, hiçbir şey anlamıyor. Bir hafta içinde alıştığı kültürün dışına ışınlanmış. Ev halkını özlüyor. En çok da anne yemeklerini.
Halbuki yeni candostu ona en pahalı kuru mamadan almış. Fakat ancak telefonların arasında off’larda kucaklıyor onu. O zaman seviniyor. “Down olmuyor.”

Zaman geçti ve bu iki can dostu artık birbirine alıştılar. Yeni ebeveyni onun sevgisiyle nasıl mutlu olduğunu keşfetti. Dilansu’yla sarılıp uyuyorlar. Bence mutlu son.

Önceki Bölüm

Kediname 16; “Kedili deli kadın”

Füsun ALTINOK

Füsun ALTINOK/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 20 Nisan 2024

Yazarın Tüm Yazıları