BM: “GAZZE’DE YENİDEN İNŞA 80 YIL SÜRER”

0

BM: “GAZZE’DE YENİDEN İNŞA 80 YIL SÜRER”

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP tarafından hazırlanan bir rapora göre, İsrail bombardımanı yüzünden ağır bir yapısal yıkıma uğrayan Gazze’de yeniden inşa 80 yıl sürebilir.

UNDP bu öngörüye önceki yıkımlardan sonra yeniden inşa çalışmalarının sürelerine göz önünde bulundurarak ulaştı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Gazze’deki yıkımı tanımlarken, “ay yüzeyi” benzetmesi yaptı. Rapora göre, Gazze’de 80 bin konut yıkıldı. UNDP raporunda şöyle denildi: “Tamamen yıkılan tüm konut birimlerini restore etmek için yaklaşık 80 yıl gerekiyor.  Ancak inşaat malzemelerinin 2021’deki son krize göre beş kat daha hızlı teslim edildiği en iyi senaryoda bu, 2040 yılına kadar gerçekleştirilebilir”.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, savaşın Gazze’deki sosyo ekonomik duruma etkisi konusunda da öngörüler içeriyor. UNDP Başkanı Achim Steiner yaptığı açıklamada, “Bu kadar kısa bir süre içinde meydana gelen eşi benzeri görülmemiş düzeylerdeki insan kayıpları, sermaye kayıpları ve yoksulluğun hızla artması, gelecek nesillerin geleceğini de tehlikeye atacak ve ciddi bir kalkınma krizini hızlandıracak” dedi.

UNDP Raporunda yer alan senaryoya göre, 9 ay sürecek bir savaş nedeniyle, Gazze nüfusunda yoksulluk oranı %38,8’den %60,7’ye yükselecek.