A, B3 ve E vitamini yüksek miktarlarda tehlikeli olabilir; Mide bulantısı, kemik ağrısı, iç kanama…

0

A, B3 ve E vitamini yüksek miktarlarda tehlikeli olabilir; Mide bulantısı, kemik ağrısı, iç kanama…

Dengeli bir beslenme bu besinlerin tümünü içerir. A vitamini yeşil yapraklı sebzelerde, sütte ve yumurtada, B3 vitamini çoğunlukla kırmızı ette, E vitamini ise tohumlarda, kuruyemişlerde, meyve ve sebzelerde bulunur.

Ancak uzmanlar, bazı takviye ürünlerinin bu besin maddelerini yüksek miktarda içerdiği konusunda uyardı;

Teksas merkezli dahiliye doktoru Dr Ahmad Talha Azam’ın ortak yazdığı Discover için hazırlanan bir raporda , üç vitaminin çok fazla alınma riski nedeniyle potansiyel olarak zararlı olduğu vurgulanıyor.

Missouri Üniversitesi’nden kimya  profesörü Elena Goun, “Bazı insanlar vitamin ve takviyeleri otomatik olarak sağlık açısından yalnızca pozitif faydalara sahip olduğunu varsaydıkları için alıyorlar, ancak gerçekte nasıl çalıştıkları hakkında çok az şey biliniyor” dedi.  .

B3 vitamini,  yüksek kolesterol, artrit ve beyin fonksiyonu için önerilen popüler bir takviyedir.

Önerilen günlük B3 miktarı erkekler için 16 mg, kadınlar için 14 mg ve hamileler için 18 mg’dır.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’na göre, B3 kalp hastalığı geliştirme riski taşıyan kişilere tavsiye ediliyordu .

Ancak bir  dizi çalışma,  B3’ün aslında kalp hastalığı, felç geçirme riskinizi azaltmadığını veya ömrünü uzatmadığını buldu.

B3, ayrıca, ishal ve cilt kızarması gibi olumsuz yan etkilerle ilişkilendirildi. B3 vitamininin diğer formları ise, beyin kanseri riskiyle  ilişkilendirildi

Harvard’a göre, günde 35 miligramdan (mg) fazla almak, özellikle uzun vadede alındığında zararlı etkiler olasılığınızı artırıyor. Bazı yan etkiler arasında kaşıntı, ciltte kızarıklık, baş dönmesi, mide bulantısı, mide rahatsızlığı veya yorgunluk sayılabilir.

A vitamini göz sağlığı ve bağışıklık sistemini desteklemek için önerilen bir takviyedir.

Erkekler için günde yaklaşık 900 mikrogram, kadınlar için ise 700 mikrogram A vitamini önerilmektedir. Günde 3000 mikrogramdan fazlasını alırsanız toksisite riski altında olabilirsiniz.

Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’na göre, çok fazla A vitamini alırsanız kemik ağrısı, bulantı, kusma, cilt kuruluğu, bulanık görme ve parlak ışığa karşı hassasiyet gelişebilir.

Uzun vadede araştırmacılar, A vitamini ve beta-karoten gibi benzer formları almayı, özellikle daha önce sigara içmişseniz, akciğer kanseri  riskinin artmasıyla ilişkilendirdi .

E Vitamini, bağışıklık güçlendirici etkileri nedeniyle önerilen bir takviyedir. Yer fıstığı ve badem gibi yemişlerde, tohumlarda ve mango ve kivi gibi bazı meyvelerde doğal olarak bulunur.

Yetişkin erkek ve kadınların diyet veya takviye yoluyla günde 15 mg E Vitamini almasını önerilmektedir.

Besin maddesinin 1000 miligramdan fazlasını alırsanız, kas zayıflığı, ishal ve mide bulantısıyla kendini gösteren E vitamini toksisitesi geliştirme riski altında olabilirsiniz.

Merck’e göre E vitamini almanın en yaygın riski, biraz kan sulandırıcı etki göstermesidir .  Yani bu ilacı kullanırken yaralanırsanız, doğal olarak olduğundan çok daha fazla iç veya dış kanama yaşayabilirsiniz.

Nadir durumlarda E Vitamininin felçten kaynaklanan etkilerin daha da kötüleşmesi de dahil olmak üzere yaşamı tehdit eden kanamalara yol açtığını bildirmektedir.

Harvard Tıp Fakültesi’nden yapılan bir araştırma , E vitamini almanın kanama gelişme olasılığını yüzde 22 artırdığını bildirdi.

Daily Mail