İklim Değişikliği Zihinsel Sağlığı da Doğrudan Etkiliyor

0

İklim Değişikliği Zihinsel Sağlığı da Doğrudan Etkiliyor

Birleşik Krallık’ta psikoloji ve çevre dallarından bilim insanları yaptıkları ortak çalışmayla iklim değişikliğinin insanların zihinsel sağlığı ve ruhsal durumlarını olumsuz etkilediğini saptadılar.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin BBC İdeas adlı Youtube kanalında yayımlanan bir habere göre, Britanya’da 2022 yılında ülke tarihinin en sıcak günleri yaşanmış, bazı günler 40 derecenin üzerinde sıcaklıklar tespit edilmişti.

Bilim insanları olağanüstü sıcak hava dalgası sonrası yüzlerce Britanyalıyla zihinsel sağlıklarına ilişkin anket yaptılar.

Aşırı sıcak hava ve zihin sağlığına etkileri anketine katılanların yarısı olumsuz etki bildirdiler.

Bilim insanları, yetişkinlerin 4’te birinde, çocuklarınsa 10’da birinde görülen zihinsel sağlık sorunlarının iklim değişikliği ile arttığı sonucuna vardılar.

Aşırı sıcaklardan sonra ankete katılanlarda öncelikle endişe bozukluğunun yanısıra duygusal stress, sinirli ve kötü ruh hali olduğunu belirlediler.

Bilim insanları, iklim değişikliği sonucunda meydana gelen sıra dışı hava olaylarının anne karnında olan bebekleri de olumsuz etkilediğini hatırlattılar. Örneğin ABD’de 2012’de meydana gelen Sandy Kasırgası sırasında anne karnında olan çocuklar arasında endişe bozukluğu sorunu 20 kat fazla çıkmıştı.