EVEREST DAĞI AÇIK UMUMİ HELAYA DÖNDÜ; KAKALAR GERİ GETİRİLECEK

0

EVEREST DAĞI AÇIK UMUMİ HELAYA DÖNDÜ; KAKALAR GERİ GETİRİLECEK

Dünyanın en yüksek noktası Everest Dağı’nın zirveye yakın bölümleri hatta zirvesi, bilinen atıkların yani çöplerin yanı sıra insan dışkısıyla da dolu. Her yıl yüzlerce, dağcının tırmanış yaptığı bölgenin belediyesi, ana kamptan ayrılıp zirveye tırmananların dönüşte kakalarını geri getirmelerini zorunlu kılan bir karar aldı. Ana kamptan ayrılanlar kakalarını satın almaya zorunlu oldukları kaka torbalarında geri getirecekler. “Kakamı geri getirdim” demek yetmeyecek. Zirveden veya zirve denemesinden her dönenin kakasını beraberinde getirdiği kontrol edilecek.

Bölgenin yetkililerinden biri, “Kayaların üzerinde insan dışkılarının görüldüğüne ve bazı dağcıların hastalandığına dair şikayetler alıyoruz. Bu kabul edilemez ve imajımızı aşındırıyor” diyor. Yetkililer kar ve buzun olmadığı yerlerde her tarafta insan dışkısı görüldüğünü belirtiyorlar. Everest Dağı’nın zirvesine yakın yerlerde insan dışkısı soğuktan ve diğer hava koşullarından ötürü tabiata karışmıyor.

Everest Dağı tırmanışında ana kamp bölgesinde tuvalet çadırları kuruluyor. Bu çadırlarda toprak altına variller konuluyor ve dağcılar bunlara dışkılıyor. Sonra da bu atıklar usulünce hallediliyor.

Tırmanışlarda ana kamptan sonraki bölümlerde ise dağcılar dışkılamalarını açıkta yapıyorlar ve çok az istisna hariç, kakalarını öylece bırakıp yola devam ediyorlar.

Everest Dağı’nın zirve altında ve buraya yakın alanlarda 3 ton bölgenin genelinde ise yaklaşık 10 ton insan dışkısı bulunduğu tahmin ediliyor.