LAHEY’DE HAKİMLER VARMIŞ REUTERS: “ULUSLARARASI ADALET DİVANI KARARI İSRAİL’İN MÜTTEFİKLERİ İÇİN UTANÇ VERİCİ”

0

LAHEY’DE HAKİMLER VARMIŞ REUTERS: “ULUSLARARASI ADALET DİVANI KARARI İSRAİL’İN MÜTTEFİKLERİ İÇİN UTANÇ VERİCİ”

Reuters Haber Ajansı, Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’le ilgili olarak aldığı kararla ilgili analizinde karar ne olursa olsun davayı açan Güney Afrika için tam bir diplomatik başarı olduğunu belirtti.

Tim Cocks imzalı analizde, “Uluslararası Adalet Divanı’nın verdiği ara karar ne olursa olsun, dava artık İsrail ve Washington, Brüksel ve Londra’daki müttefikleri için utanç verici” denildi.

Reuters’in analizinde “uluslararası mahkemenin kararı, batılı başkentlerde tüyleri diken diken etmiştir” ifadesine de yer verildi.

Reuters’da analizi kaleme alan Tim Cocks’a göre, Afrika’nın son zamanlardaki jeo stratejik konumu düşünüldüğünde Güney Afrika’ya karşı batının eli kolu bağlı. Zira Afrika’nın doğal yeraltı ve yer üstü kaynakları üzerinde batılı ülkeler Rusya ve özellkle Çin’le ciddi bir rekabet içinde ve Afrika’da Güney Afrika değil Filistinlileri destekleyen başka devletler ve onların halkları da var. Bu nedenle Güney Afrika Cumhuriyeti’ni cezalandırmayı göze alamazlar.

Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Gazze’de olanlar için Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açtığı soykırım suçlamalı davada uluslararası mahkeme ara karar verdi. Güney Afrika Cumhuriyeti ara karar için Adalet Divanı’nın ateşkese hükmetmesini istemişti. Birleşmiş Milletler bünyesindeki uluslararası mahkeme ara kararında bu talebe ilişkin bir yanıt yer almadı. Ancak mahkeme soykırım suçlamasıyla açılan davaya esastan ele almaya devam edeceğini belirtti. İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nın davaya bakmayı reddetmesini talep etmişti. Lahey Adalet Divanı olarak da bilinen mahkeme ayrıca İsrail’in soykırımı engellemesi için her türlü tedbiri almasına hükmetti.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Birleşmiş Milletler Uluslararası Adalet Divanı veya Dünya Mahkemesi olarak da bilinen mahkemenin verdiği yargı hükmü, Filistinlilerin 76 yıldır karşı karşıya kaldığı haksızlıklar açısından çok önemli. Ayrıca ara karar da olsa hüküm, batı aleminin oluşturduğu bir uluslararası yargı organının Filistin halkı lehine verdiği bir karar olması açısından tarihi nitelik taşıyor.