“BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ!

0

“BİZ BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ!

Bu sözü icat eden, sanıyorum yüz göz hareketleri ve vücut diliyle veciz sözler etmeyi seven Fatih Terim’di.

Daha genç olduğu dönemlerde hem oyuncuları, hem taraftarları için bir motivasyon – ya da gaza getirme- ustası olan teknik direktör Fatih Terim.

“Hoca”, bazı maçlardan önce Galatasaray soyunma odasında çekilerek medyaya servis edilen görüntülerde oyuncularına ateşleyici konuşmasını yaptıktan sonra bağırırdı:

“Allah yardımcınız olsun!”

Futbolculardan çıkan bir uğultu, sahaya çıkarak bütün hırslarıyla rakibin üzerine gitmeye hazır olduklarını ifade etse de, hoca tekrar bağırırdı:

“Allah yardımcınız olsun!”

İkinci dilek de karşıdan bir perde daha yüksek karşılık görse de, bu yeterli bulunmaz, daha üst perdeden üçüncüsü gelirdi;

“Allah yardımcınız olsun!”

Bu “motivasyon” -ya da gaza getirme-seslenişlerinin ardından, haç işaretiyle birlikte maça çıkacak hristiyan futbolcuların bile, sanki  “baba-oğul-kutsal ruh”un da kendilerine yardımcı olacağına inanmış gibi heyecanla ayağa fırladıkları görülürdü.

Hele bir de sahada  işler iyi gidip zafere ulaşıldı mı, bu motivasyon ustalığı neredeyse -Fenerliler hariç-bütün spor kamuoyunda takdirle karşılanırdı!

Aslında hocanın bu çok da popüler olan tavırları, muhtemelen başka teknik direktörler tarafından da kendi soyunma odalarında aynen kullanılırdı.

Lakin bir de sahada işlerin iyi gitmeyebildiği durumlar vardı.

“Hoca” , örneğin elemeli bir Avrupa turnuvasında ilk maçta mağlup olunduğu, ya da süper lig zirve yarışında azıcık geri düşüldüğü durumlarda, takıma, taraftarlara umut vermek için başka bir motive etme yöntemi kullanırdı.

“Biz bitti demeden bitmez!”

Böylece kulübün iç kamuoyu sonunda tur atlanacağına ya da zirvenin ele geçirileceğine inanarak muhtemel üzüntüleri biraz daha ertelerlerdi.

Fatih hoca, Türk futboluna vücut dili, değişik yüz mimikleri, her gittiği ülkenin lisanını bir iki hafta sonra basın toplantılarında kullanabilme yeteneği ve vecizeleriyle derin izler bırakmıştı.

Şimdi Yunan futbolseverlerine ders veriyor!
***
Bugünlerde, futbol dünyasıyla ilgili olmasa da, siyaset dünyasında  “biz bitti demeden bitmez!” sloganı yeniden gündemde.

Sloganı kullanan, bu kez de cumhurbaşkanı ve AKP genel başkanı R.Tayyip Erdoğan.

Sözün kullanılma amacı, öncelikle 31 martta “birinci parti” ünvânı ile birlikte bir çok belediyeyi ana muhalefet partisine kaptıran partisinin iç kamuoyunu yenilgi psikozundan çıkarmak gibi görünüyor.

Ancak görünüşte bu sloganın kullanılma amacı “çok yönlü” !

Birincisi, belediyeleri kazanan muhalif yöneticilere, atacakları adımlarda ülkede güçlü siyasal iktidarın kimde olduğunu düşünerek dikkatli olmalarını öğütlemek ve “her işinizde bize muhtaçsınız” mesajını vermek.

İkincisi ise, kendilerine oy veren ya da vermeyen her vatandaşın, bu “gerçeği” unutmamasını istemek.

Tabii bu mesajı bir nevi “gözdağı” olarak görenler de var.

Ancak futbolun da siyasetin de dinamikleri, taraflardan herhangi birinin “biz bitti demeden bitmez” iddiasıyla gerçekliğin uyuşmasının zor olduğunu gösteriyor.

Zaten devam etmekte olan her faaliyetin, her kurumun ya da siyasetin, hücreleri yavaş yavaş eskiyen canlı organizmalar gibi doğal gelişim sonucu değişeceğini, zayıflatacağını, güç yitireceğini hayatın deneyimleri bize gösteriyor.

Bu bitişler kimi zaman ertelenebilir ama koşulları vardır.

Söz konusu kurumların “bitişleri”, yenilenme, değişme yeteneklerine bağlı olarak  ertelenebilir, ancak varlıkları sonsuz kılınamaz .

Zaten bitişlerin ertelenmesi, seçmenlerin hoşa gitmeyen uygulamaların sona ereceğine, yerlerini yenilerinin alacağına ikna edilmesi sonucu olur.

İktidar ve muhalefetin bulunduğu “normal” ülkelerde, muhalefet partilerinin siyasal yaklaşımları, programları, vaadlerinin seçmenler nezdindeki inandırıcılığı da iktidar süreçlerinin bitmesi ya da değişerek sürmesi konusunda etkilidir.

Yani, “biz bitti demeden bitmez” sloganı, eğer iktidar değişikliklerinin seçmen tercihlerine uygun olarak, sorunsuz yapılması söz konusu ise, taraftarına moral vermek dışında bir anlam ifade etmez.

Futbolda da, siyasette de…

Coşkun KARTAL/Gazeteci

Coşkun KARTAL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 21 Nisan 2024

Yazarın Tüm Yazıları