Müjde gibi haber: BioNTech’in kanser aşısı tümör büyümesini %95 oranında durdurdu 

0

Müjde gibi haber: BioNTech’in kanser aşısı tümör büyümesini %95 oranında durdurdu 

BionTech şirketi üzerinde 15 yıldır çalıştığı kanser aşısının ilk sonuçlarını açıkladı.

CARVac kanser aşısı 44 hastaya uygulandı.

Hastaların % 59’unda tümörler en az % 30 oranında küçüldü. % 95’inde ise tümör büyümesi durdu.

BioNTech Kurucu Ortak ve Baş Tıbbi Sorumlusu Prof. Dr. Özlem Türeci; “Amacımız, katı tümörler için CAR-T’nin potansiyelini ortaya çıkarmak ve tedavisi zor tümörlerin sonuçlarının iyileştirilmesine yardımcı olmaktır” dedi.

BioNTech’ten yapılan açıklamada da şunlar ifade edildi:

“BNT211, katı tümörlerde CAR-T hücre yaklaşımlarının temel sınırlamalarından ikisini, yani uygun kansere özgü hücre yüzeyi hedeflerinin eksikliğini ve CAR-T hücrelerinin sınırlı kalıcılığını ele almayı amaçlamaktadır. Bu zorluğun üstesinden gelmek için, mRNA bazlı aşımız CARVac ile birleştirdiğimiz CLDN6’ya özgü bir otolog CAR-T hücre terapisi tasarladık.

Veri güncellemesi, tek başına veya CARVac ile kombinasyon halinde dört doz seviyesinde CLDN6 CAR-T hücreleri alan 44 hastayı içeriyordu. Germ hücreli tümör (n=16), yumurtalık kanseri (n=17) ve diğer katı tümör tipleri (n=11) olan hastalar tedavi edildi. Doz artırımı sırasında advers olaylarda doza bağlı bir artış gözlendi; güvenliği değerlendirilebilen 44 hastanın 23’ünde sitokin salınım sendromları meydana geldi. Çoğu durumda bunlar 1. ve 2. dereceydi; bir hastada 3. derece ve bir hastada 4. derece olay vardı. İki hastada nörotoksisite hafifti ve kendi kendini sınırlıyordu. Toplam 44 hastadan 38’inin etkinliği değerlendirilebilirdi. Bu 38 hasta için genel yanıt oranı (“ORR”) %45 ve hastalık kontrol oranı (“DCR”) %74 idi. Ayrıca 27 hasta , CARVac ile veya CARVac olmadan doz seviyesi 2’de (1×108 CAR-T hücreleri) CLDN6 CAR-T hücreleriyle tedavi edildi . Bu doz seviyesinde 13 hasta, %59’luk bir ORR ve %95’lik bir DCR ile sonuçlanan kısmi yanıtlar gösterdi. Ek olarak aynı grupta CARVac alan hastalarda CAR-T hücrelerinin uzun süreli kalıcılığı görüldü.

Bu sonuçlar BioNTech’in BNT211 programının potansiyelini daha da vurgulamaktadır. Devam eden Faz 1/2 çalışmasının bir amacı, germ hücreli tümörlü hastalarda 2024 yılında başlatılması beklenen potansiyel önemli Faz 2 çalışmasının başlatılması için önerilen dozu belirlemektir.”