“GAZETECİLERİ SÜPÜRÜN!” VE” I’M A TOURİST!”

0

“GAZETECİLERİ SÜPÜRÜN!” VE” I’M A TOURİST!”

1 Mayıs dünyanın her yerinde bayram, bizde yüksek gerilimin adıdır. İstanbul yine olaylı(!) 1 Mayıs günü yaşadı. Yollar kapandı, Taksim Meydanı yine sendikalara, sesini duyurmak ve dayanışma gününü kutlamak isteyenlere kapatıldı.

İstanbul'da 1 Mayıs önlemleri - Son Dakika Haberleri

Neden Taksim Meydanı? Sorusunun yanıtı çok net… 70’li yıllara kadar yasaklanan uluslararası işçi dayanışma gününün tarihi bizim ülkemizde birkaç cildi bulur. En unutulmazı ise 1 Mayıs 1977’dir. Güneşli Mayıs sabahında İstanbul’un Taksim Meydanı çok yüksek katılımla dolmuş, ancak yakın dönem tarihimizin acı olaylarından birine mekan olmuştu.

1 Mayıs 1977 Tartışmaları Üzerine | sınıf mücadelesinde Marksist Tutum

Tıpkı Kanlı Pazar gibi, 6-7 Eylül olayları gibi… Yine derin güçler harekete geçtiler, meydanı kuşatan binalardan ateş altına aldılar, aslında 3-4 el silah sesi ortalığın karışmasına yetti bile… Sonra panzerler kalabalığa daldı, ortalık karıştı. Bende o günün tanıkları arasındaydım.

1 Mayıs 1977 Katliamı gerçeği üzerine | Independent Türkçe

Türkiye işçi sınıfı için Taksim Meydanı bu nedenle önemli… 12 Eylül’den itibaren işçi sendikalarına kapalı olan Taksim Meydanı 2 binli yıllarda birkaç kez açıldı ama sonra yine mitinglere kapatıldı.

Bu yılın başında en olmayacak yerde, Galata Köprüsü üzerinde ve Eminönü’nde yandaşlarının mitingine izin veren AKP iktidarı, artık Taksim Meydanı’ndan korkuyordu. Gezi olaylarından beri insanların bir araya gelmesinden ödü kopanlar, Taksim Meydanı’nı bu yıl öyle bir ablukaya aldılar ki; Emek Günü ilan edilen 1 Mayıs’ta kentin can damarlarındaki ulaşımı polis barikatlarıyla engellediler.

Galata Köprüsü'nde Filistin'e destek yürüyüşü: 'Bu iş ateşkesle bitmez' -  ekrangazetesi.com | Yeni gazete alışkanlığınız

Sözcü Televizyonunu açtığımda Gazeteci Deniz Zeyrek’in çok önemli bir ayrıntıyı yakalaması gözümden kaçmadı.

Çevik kuvvet telsizlerinden yükselen bir emire dikkat çekiyordu Zeyrek…

“Gazetecileri süpürün”… Göstericilere karşı barikat kuran polislerin arasından görüntü almaya, izlenimlerini aktarmaya çalışan, sabahın erken saatlerinden itibaren kafalarına ve deneyimlerine göre, hassas gördükleri yerlerde konuşlanan haberciler, yine sabahın erken saatlerinde 20 saatlik mesailerine kalan polisler karşı karşıyaydı.

“Gazetecileri süpürün” emiri aslında çoktan beri telsizlere yukarıdan gelen bir emir. Habercileri ‘çöp gibi’ gören zihniyet, halkın haber alma hürriyetinin önüne bu sözün yazılı olduğu barikatla çıkıyor.

Çalışanlar arasında en örgütsüz kitle olan habercilerin başına gelenler böyle.

Şaşırmıyoruz… Ancak İstanbul’da 1 Mayıs sabahı yollarda kalan kimileri çok şaşkındı… Turistler…

Yolları kesen, kimlik soran polislere ‘ay em turist, ay em turist” diye dert anlatan kent misafirlerinin yaşadığı şaşkınlık; traji komik doğrusu…

İstanbul'da 1 Mayıs tedbirleri - Son Dakika Türkiye Haberleri | NTV Haber

1 Mayıs’ta İstanbul’da yolların ve Beyoğlu’ndaki işyerlerinin kapalı olduğunu gören turistler, Mayıs tatilinde bu tarihi kenti ajandasına almayı herhalde bir kez daha düşünür veya tersi de olabilir. “ Yahu 1 Mayıs’ta İstanbul’da çok ilginç olaylar oluyor, gidip yerinde görelim” diye düşünenler de çıkabilir.

Cengiz ERDİL/Gazeteci

CengizERDİL/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 1 Mayıs 2024

Yazarın Tüm Yazıları