STOCKHOLM BENZİNLİ VE DİZEL ARAÇLARI YASAKLAMAYA HAZIRLANIYOR. 

0

STOCKHOLM BENZİNLİ VE DİZEL ARAÇLARI YASAKLAMAYA HAZIRLANIYOR. 

İsveç’in başkenti Stockholm, Düşük Emisyonlu Bölge (DEB) uygulamasında diğer Avrupa kentlerinin bir adım ötesine geçme kararı aldı. Stockholm’de 2025 yılından itiaren kent merkezine benzinli ve dizel araçların girişi yasaklanacak. Kentin finans ve alışveriş alanlarının bulunduğu merkezine sadece elektrikli araçlar giriş yapabilecek. Bu yasağın istisnaları da olacak. Ambülanslar, güvenlik güçlerinin araçları, engellilerin kullandıkları araçlar ve hibrit araçlar yasaklamadan muaf tutulacak.

Stockholm Belediyesi’nin ulaşımdan sorumlu başkan yardımcısı Lars Stromgren, benzinli ve dizel motorlu araçlardan çıkan zararlı egzoz gazlarının artık ortadan kaldırılması gerektiğini belirterek, “İşte bu sebeble en iddialı Düşük Emisyonlu Bölge uygulamasını hayata geçiriyoruz” dedi.

AVRUPA’DA DEB UYGULAMASI SAĞLIKTA OLUMLU SONUÇLAR VERİYOR

Avrupa’da düşük Emisyonlu Bölge veya İngilizce’deki adıyla Low Emission Zone (LEZ) uygulamasına geçen kentlerin sayısı giderek artıyor.  Söz konusu uygulamaya geçen kent sayısı Avrupa’da 320’ye yükseldi. Avrupa’da Düşük Emisyonlu Bölge uygulayan kentlerde yaygın olarak benzinli ve dizel motorlu araçların kent merkezine girişi paralı oluyor. Örneğin Birleşik Krallık’ın başkenti Londra’da bu ücret 12,5 sterlin, Türk parasıyla yaklaşık 425 lira… Daha keskin uygulamalar yapan kentler de var. Mesela Paris, Atina ve Madrid’de dizel araçların kent merkezine girişi yasak.

DEB sağlık açısından da amacına ulaşmış görünüyor. Bu konuda araştırmalar yapıldı. Toplum sağlığı konusunda dünyanın en saygın bilimsel yayınlarından The Lancet Journal’e göre, 8 Düşük Emisyonlu Bölgenin 5’inde kalp ve dolaşım bozukluklarında azalma görüldü. Londra DEB uygulamasına 2019 yılında geçmişti. O dönemden bu yana kent merkezinde havadaki partikül oranı %19 azaldı.

Avrupa’da 2025 yılına kadar 500’den fazla yeni Düşük Emisyonlu Bölge oluşturmayı hedefleniyor.