BM, 30 yıl içinde dev bir tsunaminin İstanbul’un da bulunduğu bazı kentleri vurması yüzde 100!

0

BM, 30 yıl içinde dev bir tsunaminin İstanbul’un da bulunduğu bazı kentleri vurması yüzde 100!

BM, Akdeniz kıyısındaki veya yakınındaki büyük şehirlerin bir tsunami tehdidiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıda bulundu.

BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO, önümüzdeki 30 yıl içinde 1 metreden uzun bir dalganın bu şehirlere ulaşma ihtimalinin neredeyse yüzde 100 olduğunu söyledi.

Riskin deniz seviyelerine paralel olarak arttığını ve Pasifik ve Hint Okyanusu’ndaki ülkelerin tehdidin farkında olmasına rağmen, Akdeniz kıyı bölgelerinin olmadığı belirtildi .

UNESCO, Mısır’daki İskenderiye ve Türkiye’de İstanbul da dahil olmak üzere risk altındaki beş Akdeniz topluluğunun 40 merkezinin “tsunamiye açık” kasaba ve şehir listesine katılacağını söyledi.

21 ülkeyi kapsayan “tsunamiye hazır” program, BM’nin tehdit altındaki toplulukların hazırlanmasını sağlama çabalarının bir parçasını oluşturuyor.

UNESCO’da baş tsunami uzmanı olan Bernardo Aliaga, sırasıyla 230.000 ve 13.000 kişiyi öldüren Hint Okyanusu ve Japon tsunamilerine atıfta bulunarak, “2004 ve 2011 tsunamileri bir uyandırma çağrısıydı” dedi.

“2004’ten bu yana çok yol kat ettik. Bugün daha güvendeyiz. Ancak hazırlık konusunda boşluklar var ve iyileştirmemiz gerekiyor; uyarıların ziyaretçiler ve topluluklar tarafından anlaşıldığından emin olmamız gerekiyor.”

2004 yılından bu yana, BM’nin Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, biri Türkiye’de olmak üzere 12 yeni uyarı merkezi kurdu.

Aliaga, “Akdeniz dahil çoğu bölgede tsunami riski hafife alınıyor” dedi.
“Olaylar çok sık değil ve risk bir nesilden diğerine geçmiyor. Mesajı vermemiz gerekiyor. Akdeniz’de buna hiç şüphe yok: Olup olmadığı değil, ne zaman olduğu.”

Bu çerçevede, İskenderiye, İstanbul ve diğer Akdeniz şehirlerindeki yetkililer, yeni tahliye işaretleri ve tekniklerini içeren “tsunamiye hazır” politikaları hazırlıyor.

Aliağa, bu şehirlerin birçoğu popüler turizm destinasyonları olduğu için eğitimin de hayati önem taşıdığını söyledi. “Kanıtlanmış bir tehlikenin olduğu toplulukların %100’ünün 2030 yılına kadar yanıt vermeye hazır olmasını istiyoruz” dedi.

Aliağa; “Yerel bir tsunami ise, ilk dalga vurmadan önce en fazla 20 dakikanız var. İkinci dalga daha büyüktür ve ilkinden 40 dakika sonra gelir. Hâlâ kaçma şansın var.” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here