İRAN’DA BU HAFTA SEÇİM VAR. KATILIMIN DÜŞÜK OLMASI BEKLENİYOR

0

İRAN’DA BU HAFTA SEÇİM VAR. KATILIMIN DÜŞÜK OLMASI BEKLENİYOR

İran’da 1 Mart Cuma günü parlamento seçimleri yapılacak. Ajanslar, yapabildikleri kadarıyla gerçekleştirdikleri anketlere dayanarak seçime katılımın düşük olacağı tahmininde bulunuyorlar.

AP Ajansı’nın haberine göre, ekonomik duruma yönelik hoşnutsuzluk, yıllardır süren ve ülkeyi sarsan ser şekilde bastırılan protesto dalgaları, nükleer anlaşmazlık nedeniyle Batı ile yaşanan gerilimler ve Ukrayna savaşında rejimin Rusya’ya destek vermesi düşük katılıma sebeb olarak gösteriliyor.

Bu nedenlerle ülkede altan alta seçimleri boykot çağrıları yapılmaya başlanmıştı. Son olarak hapisteki kadın hakları aktivisti ve Nobel Barış Ödülü sahibi Nages Muhammedi d bu çağrılara katıldı. Muhammedi yaptığı açıklamada, “İslam Cumhuriyeti, acımasız ve kanlı baskısı, gençlerin sokaklarda öldürülmesi, infazlar, erkeklerin ve kadınların hapsedilmesi ve işkence görmeleri nedeniyle, uluslararası yaptırımları ve küresel utancı hak ediyor” dedi.

Ap, görüştüğü seçmenlerin 4’te üçünün oy kullanmama veya bu konuda kararsızlık yönünde görüş ilettiğini bildirdi.

İran Dini Lideri Hamaney ise bizzat halkı oy kullanmaya çağırdı ve bunu ulusal bir görev olarak nitelendirdi. “Oy vermemenin arkasında hiçbir sebep yok vei ülkenin hiçbir sorununu çözmüyor” dedi Ayetullah Ali Hamaney, “seçime ilgi duymadığını ifade eden ve başkalarını katılmamaya teşvik edenlerin biraz daha düşünmesi gerektiğini” belirterek “seçim zayıfsa, herkes zarar görür” ifadesini kullandı.

İran’da 290 sandalyeli parlamentoda milletvekili olabilmek için 15,000 aday yarışıyor. İslami Danışma Meclisi adlı parlamento hükümeti denetleme, anlaşmaları oylama ve diğer konuları ele alma yetkisine sahip. Ülkede mutlak güç dini lider Ayetullah Ali Hamaney’e ait.

İran’da muhafazakar, sertlik yanlısı siyasiler İslami Danışma Meclisi’nde 20 yıldır çoğunluğu ellerinde bulunduruyorlar.