‘Gelenek’ haline gelen o Playboy fotoğrafı, artık kullanılamayacak

0

‘Gelenek’ haline gelen o Playboy fotoğrafı, artık kullanılamayacak

Internet ve bilgisayar teknolojilerinde standartları belirleyen uluslararası kurum IEEE, bilimsel makalelerde kullanılan ünlü bir Playboy fotoğrafından artık yıldı ve yasak getirdi. Peki o fotoğraf hangisi?

IEEE, Bilgisayar Topluluğu üyelerine, 1 Nisan’dan sonra, 1972 Playboy modeli Lena Forsén’in sıkça kullanılan bir görüntüsünü içeren makaleleri artık kabul etmeyeceğini duyurdu.

Wikipedia’ya göre IEEE, elektrik, elektronik, bilgisayar, otomasyon, telekomünikasyon ve diğer birçok alanda mühendislik teori ve uygulamalarının gelişimi için çalışan, kar amacı gütmeyen, dünyanın önde gelen teknik organizasyonu olarak tanımlanabilir.

“Lenna imajı” adı verilen fotoğraf, Playboy dergisinden alınan bir görüntü ve “geleneksel” olarak 1973’ten beri görüntü işleme araştırmalarında kullanılıyor. Ancak bu alanda çalışan kadınlar, bir “Playboy” fotoğrafının sürekli karşılarına çıkmasının kadınları aşağılayan bir alışkanlık olduğunu savunarak bu fotoğraftan artık vazgeçilmesini istiyordu. IEEE Bilgisayar Topluluğu da bu şikayete kulak verdi ve artık bu fotoğrafın yer aldığı makaleleri kabul etmeyecek.

Orijinal 512×512 piksellik “Lenna” test görüntüsü, 1972 Playboy orta sayfası güzelinin kırpılmış bir bölümüydü.

512×512 piksellik test görüntüsünün kırpılmamış versiyonu ilk olarak Playboy Dergisi’nin Aralık 1972 sayısının orta sayfa resmi olarak ortaya çıkmıştı. Elbette Playboy’daki bu resim Lenna’yı tamamen çıplak olarak gösteriyordu.

Temmuz 1973’te Alexander Sawchuck adlı bir yardımcı doçent ve Güney Kaliforniya Üniversitesi Sinyal ve Görüntü İşleme Enstitüsünden bir yüksek lisans öğrencisinin ilkel bir tamburlu tarayıcı ile bu orta sayfa görüntüsünün, “müstehcenlik içermeyen” kare bir bölümünü taramasıyla bu fotoğraf, görüntü teknolojileri üzerine yapılan çalışmalarda bir “gelenek” gibi kullanılmaya başlandı. Yazılım dünyasına hakim olanlarınız varsa, bunun bir tür “Hello World” olduğunu anlayabilirsiniz.

Elbette 1973’ten bu zamana kadar geçen 50 senede, endüstride çalışan kadınların sayısı çoğaldı ve teknoloji sektörüne hakim olan “maço” bakış açısı kayboldu. Bugünün çalışanları ise, kadın vücudunu cinsel bir obje olarak gösteren bu sembolik görseli artık çalışmalarında, makalelerinde kullanmak veya görmek istemiyorlar

chıp