EKRAN KARŞISINDA UZUN SÜRELER, KURU GÖZLER VE ÇARELER

0

EKRAN KARŞISINDA UZUN SÜRELER, KURU GÖZLER VE ÇARELER

Akıllı telefonlar, tabletler veya bilgisayar ekranları… Gündelik yaşantımızda bu cihazların, aletlerin ekranlarına uzun sürelerle bakıyoruz. Sonuç; tahriş olmuş gözler, çapaklanma veya gözde kuruluk, göz yüzeyinde kum hissi.

Bu sıkıntıların ortak adı var: Kuru göz hastalığı.

Teknoloji kullanımı olanaklarına göre değişen oranlarda dünya nüfusunun %5’i ile %50’sini etkileyen bir hastalık bu.

Hastalığın doğrudan sebebi gözlerin az kırpılması. Çünkü bilgisiyar ekranlarına, cep telefonu veya tablet ekranlarına bakarken gözlerimizi az kırpıyoruz. Ayrıca ekranlar projektör ışığı etkisi gibi göz yüzeyinin sıcaklığını artıyor ve göz yaşının buharlaşmasına neden oluyor.

Kuru göz hastalığına çare elbette ekran karşısında daha az zaman geçirmek ama büyük bir çoğunluk için bu imkansız.

İspanya’da Santiago de Compostela Üniversitesi hem bir araştırma yapmış hem de ekran karşısında daha az süre geçirmek yerine daha kolay çözümler önermiş. Öneriler şöyle:

Gözyaşı damlaları

Gözyaşı damlaları, özellikle yoğun iş günlerinde en iyi seçenek olabilir. Bileşimleri gözyaşı filmi ile aynı olmadığı için, gerekli yağlar ve proteinlerden yoksun oldukları için tuzlu su çözeltilerinden kaçınılması uyarısı yapılıyor. Tuzlu su çözeltilerinin gözyaşı tabakasını dengesizleştirebileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre en iyi seçenek, koruyucu içermeyen ve göze zarar vermeyen tek doz suni gözyaşı.

Ekran yüksekliği

Ekranların daima göz seviyesinin altında tutulması tavsiyesi yapılıyor. Böylelikle göz tam açık olmadığı için göz yaşı tabakasının daha az kuruyacağı belirtiliyor.

Ekran pozisyonu ve ışık

Uzmanlar, bir aydınlatma lambasından veya oturulan yerin arkasındaki bir pencereden ekranlara yansıyan ıışıktan kaçınılması gerektiğini vurguluyorlar. Aşırı ışık daha fazla konsantrasyona ve gözün daha az kırpılmasına yol açıyor. Bu da gözün yeterince yaşlandırılmaması sonucunu doğuruyor. Yansıma önleyici filtrelerin de çözüm olabileceği belirtiliyor.

Gözlere mola

Uzmanlara göre dinlendirmek gözlerin en iyi dostu. Bu konuda 20-20-20 kuralı öneriliyor. Yani 20 dakikada bir 20 feet (6 metre) uzaklıktaki bir nesneye 20 saniye bakmak.

Çevresel faktörler

Düşük nem, yüksek ısı, açık pencerelerden cereyan, klimalardan gelen hava akımları, sigara, tütün dumanı ve aşırı güçlü oda kokuları göz sağlığına zarar veren unsurlar olarak tanımlanıyor.