Tarihsel yanılgı: Et yemek erkeklerde cinsel işlevi artırmıyor. Gerçek şu: daha fazla bitki ve daha az hayvansal ürün.

0

Tarihsel yanılgı: Et yemek erkeklerde cinsel işlevi artırmıyor. Gerçek şu: daha fazla bitki ve daha az hayvansal ürün.

Bir araştırma, vegan  beslenmenin erkeklerin cinsel yaşamlarını iyileştirebileceğini öne sürüyor.

New York Üniversitesi Grossman Tıp Fakültesi ve Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu’ndan bir ekip, prostat kanseri olan 3.500 erkeği inceledi .

Prostat kanseri tedavisinin bazı yaygın yan etkileri arasında erektil disfonksiyon ve idrar kaçırma yer alır.

Ancak yeni araştırma, et ve süt ürünlerini sınırlayan ancak meyve, sebze, tahıl ve sert kabuklu yemişler açısından zengin bir beslenmenin semptomlarda iyileşmeyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Ekip, bitki bazlı bir diyetin erkeklerin cinsel yaşamlarını yüzde 11’e kadar iyileştirdiğini buldu ve araştırmacılar, sonuçların, antidepresanlar gibi libidoyu bozan ve erektil disfonksiyona neden olan diğer ilaçları alan erkekler için de geçerli olabileceğini söyledi.

Hastalar, yediklerini söyledikleri bitkisel ve hayvansal gıdaların oranına göre beş gruba ayrıldı.

Analiz, en çok bitki tüketen grubun, en az tüketen grupla karşılaştırıldığında cinsel işlev ölçümlerinde yüzde 11’e kadar daha iyi puan aldığını ortaya çıkardı.

Benzer şekilde, sonuçlar daha az idrar kaçırma, tıkanıklık ve tahriş vakasıyla birlikte idrar sağlığı açısından yüzde 14’e kadar daha iyi puanlar ortaya çıkardı.

Yazarlar ayrıca, bitki bazlı diyetin en yüksek grubu arasında, düşük enerji ve depresyon gibi semptomları değerlendiren hormonal sağlıkta, en düşük gruba kıyasla yüzde 13’e kadar daha iyi puanlar buldu.

Baş yazar Dr. Stacy Loeb şunları söyledi: ‘Bulgularımız, önemli yan etkilere neden olabilen prostat kanseri için ameliyat, radyasyon ve diğer yaygın tedavilerden sonra yaşam kalitelerini iyileştirmenin yollarını arayanlar için umut sunuyor.

‘Diyetlerine daha fazla meyve ve sebze eklemek, et ve süt ürünlerini azaltmak ise hastaların atabileceği basit bir adımdır.’

Cancer dergisinde yayınlanan çalışmanın, beslenmeye dayalı olarak prostat kanseri hastalarında idrar sağlığının daha iyi olduğunu gösteren ilk çalışma olduğu düşünülüyor.

Dr Loeb, “Bu sonuçlar, daha fazla bitki ve daha az hayvansal ürün yemenin sağlık ve çevresel faydalarının uzun listesine ekleniyor” diye ekledi.

‘Ayrıca, et yemenin erkeklerde cinsel işlevi artırdığı yönündeki tarihsel yanılgıya da açıkça meydan okuyorlar, oysa gerçekte durum tam tersi gibi görünüyor.’

Dr Loeb şunu ekledi: ‘Bitki bazlı gıdalarda bulunan diyet lifi, polifenoller ve antioksidanların glikoz metabolizmasını iyileştirdiği, iltihabı azalttığı ve sonuçta endotel fonksiyonunu iyileştirdiği, örneğin erektil fonksiyon için temel olan penise kan akışını kolaylaştırdığı gösterilmiştir.

Daily Mail