KÜRESEL DOĞURGANLIK HIZLA DÜŞÜYOR. ZENGİN ÜLKELER GÖÇE MUHTAÇ

0

Dünyanın önde gelen bilimsel tıp dergilerinden The Lancet’te yayımlanan bir araştırmaya göre, neredeyse bütün ülkelerde doğurganlık oranları yüzyılın sonunda kritik bir seviyeye gerileyecek. Bu durumda nüfus seviyeleri sürdürülebilir olmaktan çıkacak.

Araştırma, görülebilir bir gelecekte dünyadaki canlı doğumların çoğunun yoksul ülkelerde gercekleşeceğini öngörüyor.

Seattle kentindeki Washington Üniversitesi’nin araştırmasına göre, mevcut doğurganlık oranlarının küresel dağılımına bakıldığında dünya bebek patlaması ve bebek kıtlığı bölünmesine sahne olacak.

Dünya çapında,2050 yılında 204 ülke veya bölgeden 155’inde (%76’ya denk geliyor) doğurganlık oranları nüfus ikame seviyelerinin altında olacak. Araştırmacılar, 2100 yılında ise dünya ülkelerinin veya bölgelerin %98’inin nüfus ikame seviyesinin altında kalacağını öngördüler.

Yine araştırmacılar yüzyılın sonuna kadar canlı doğumların dörtte üçünden fazlasının düşük orta gelirli ülkelerde gerçekleşeceği sonucuna vardılar.

Çalışma, azalan işgücünün ciddi sorunlara yol açacağı ülkeleri de belirledi. Güney Kore ve Sırbistan başlarda yer alıyorlar.

Araştırmacılara göre, özellikle refah içinde olup nüfusu küçülen ülkelerde ekonomiyi ayakta tutabilmek için açık göç zorunlu hale gelecek.