Araştırma: Çilek, demans riskini azaltıyor.

0
SSUCv3H4sIAAAAAAAEAJ1Ry26DMBC8V+o/IJ9BwsFg2l+JejC2Q1YhLLJNqiji32PzkLbX3jwzO6uZ9evzI8tYpzxo9p29EooYhmH2wakAOEa6zHfeGgjoQA2JTNyyKswHFWZvPVlh7IQewnTFgInnZFyrYPu454/hyHDecHYIqxgdUWIsJ5yfu5U7qCX/t3N7/Bw1VW9H/UzZFpLa2cGqreR5G2W332DdfW2xDz3AWCRYzQaQtHygVkMyVGTz5EDD2BMbhqt1BOv4HXgnxIhhTbIXYyaeNEFecdGcTnUpeVVzXsuSHV+E+gaGZgWTHLIVwgjeFlKKthBaqqLTdVNUrRL863JpGtPFSy1v47uJTCoCAAA=

Araştırma: Çilek, demans riskini azaltıyor.

ABD Cincinnati Üniversitesi’nden Dr. Robert Krikorian, çileğin antioksidan adı verilen, hastalıklarla mücadele eden kimyasallar açısından zengin olduğunu söyledi.

Dr. Krikorian yaban mersininin de bu sınıfta olduğunu bildirdi.

“Çilekler, antosiyaninler adı verilen, metabolik ve bilişsel iyileştirmeler gibi çeşitli meyve sağlığı yararları ile ilişkilendirilen antioksidanlar içerir .

“Düzenli olarak çilek veya yaban mersini tüketen kişilerin yaşlanmayla  birlikte bilişsel gerileme oranının daha yavaş olduğunu gösteren epidemiyolojik veriler var .

“Bu çalışma, çilek tüketiminin bu popülasyonda bilişsel performansı ve metabolik sağlığı iyileştirip iyileştiremeyeceğini ve eğer öyleyse, bilişsel gelişim ile metabolik bozukluğun azalması arasında bir ilişki olup olmadığını değerlendirdi.

Nutrients dergisinde yayınlanan çalışma , çilek yemenin insanların yaşlandıkça beyin gücünü nasıl etkileyebileceğini inceledi.

Araştırmaya, yaşları 50 ila 65 arasında değişen ve demanstan önce gelebilen hafif bilişsel gerileme yaşayan yaklaşık 30 aşırı kilolu yetişkin katıldı.

Kahvaltıda karıştıracakları bir paket takviye tozu dışında 12 hafta boyunca herhangi bir meyve yememeleri istendi.

Yarısında bir bardak bütün çileğin eşdeğeri varken, diğerinde plasebo vardı.

Çilek yiyen grupta 12 haftanın sonunda daha az kafa karışıklığı belirtileri görüldü.

Dr Krikorian; “Bulgular, çilek takviyesinin orta yaşta uygulandığında demans riskinin azaltılmasında rol oynadığı fikrini destekliyor” ifadelerini kullandı.