Doktorlar, korkunun beyinde mutlulukla aynı merkezleri uyardığını söylüyor.

0

Doktorlar, korkunun beyinde mutlulukla aynı merkezleri uyardığını söylüyor.

Pek çok kişi korkunun büyük ölçüde olumsuz bir tepki olduğunu düşünse de doktorlar, korkunun mutlulukla aynı beyin merkezlerini uyarabildiğini ve gerçek bir tehlike tehdidi olmadan deneyimlendiğinde sosyal bağlarla olumlu yönde güçlendirildiğini söylüyor.

Burada iki doktor korkma bilimini ayrıntılarıyla anlatıyor ve korkunun neden bu kadar eğlenceli olabileceğini açıklıyor.

Vücut korkuya ilkel bir savaş-kaç ya da donma tepkisi ile tepki verir

Birisi korku yaşadığında, vücudun “savaş-kaç-ya da donma” tepkisi olarak adlandırılan hızlı tepki vermesini sağlayan hormonlar ve nörotransmiterler salgılanır. Bu, ilk insanların yırtıcı hayvanlar gibi tehditlerden kaçarken hayatta kalmak için evrimsel bir adaptasyon olarak kabul edilir.

“[Korku], stres hormonları ve nörotransmitterlerin, yani adrenalin ve dopaminin reaksiyonunu başlatır, bu daha sonra vücudu takip eder ve aşağıya iner ve bir nevi kavga, kaç, donma reaksiyonunu başlatır,” Dr. Michele Bedard-Gilligan, Ph.D. UW Medicine’de korku üzerine çalışan psikiyatri ve davranış bilimleri uzmanı D., UW Medicine blog yazısında şunları söyledi :
“Vücudumuzda bu, titreklik, kalp çarpıntısı ve ter gibi bir his uyandıracak ve hızlı tepki vermemiz ve tehlikeden kaçmamız, karşılık vermemiz ya da donmamız gereken tüm bu tür tepkiler (eğer olacak en iyi şey buysa). bizi güvende tutmak için” dedi Bedard-Gilligan.

Beynin korkuya tepki veren kısmı aynı zamanda mutluluğa da tepki veriyor

Eğlence için korkutucu deneyimler arayan insanlar “farklı bir yapıya sahip” değil. Aslında beynin korkuya tepki veren kısmı aynı zamanda neşe veya mutlulukla ilgili zevkli deneyimlere de yanıt veriyor. Bu, korku tepkisine neden olan şeyin aslında tehlikeli olmadığı bilindiğinde, korku ve eğlenceyi birbirine bağlayabilir.

Temple Üniversitesi’nde kurul onaylı nörolog ve yardımcı doçent olan Dr. Leah Croll, ABC News’e “Stres hormonlarımız ile kendimizi iyi hissetme hormonlarımız arasında gerçek bir etkileşim var” dedi.

Croll, “Vücut veya beyin, acil stres etkeninin artık bir tehdit oluşturmadığını fark ettiğinde, adrenalin çalışmayı durdurur ve esasen, bu coşkulu dopamin ve serotonin akışıyla baş başa kalırsınız” dedi.

Bedard-Gilligan, “Bu tür bir korku ve bu tür bir korkudan sağ çıkmamız kendimizi iyi hissetmemize neden oluyor. Kendimize güveniyoruz, değil mi? Bu, ‘Bak, başardık’ gibi bir his veriyor” dedi. “Birçoğumuz için bu tür bir tepkiye sahip olmak eğlenceli ve heyecan verici geliyor, özellikle de nesnel olarak tehlikeli olmadığını bildiğimiz bir alanda oluyor.”

abc NEWS