Bu yüzlerden dördü yapay zeka tarafından üretildi… Hangilerinin gerçek olduğunu kimler söyleyebilir? 

0

Bu yüzlerden dördü yapay zeka tarafından üretildi… Hangilerinin gerçek olduğunu kimler söyleyebilir?

*Yeni bir çalışmada insanların yaklaşık %40’ı doğru tahminde bulunamadı.

*Doğru yanıt verenlerin çoğunluğu kadın ve 18-24 yaş aralığındaydı.

Kanada Waterloo Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insanların yapay zeka görüntülerini gerçek görüntülerden ayırt edip edemeyeceğini belirlemek için yola çıktı .

260 katılımcıdan, bir Google  aramasıyla toplanan 10 görseli ve Stable Diffusion veya DALL-E (deepfake görseller oluşturmak için kullanılan iki yapay zeka programı) tarafından oluşturulan 10 görseli gerçek veya sahte olarak etiketlemelerini istediler .

Araştırmacılar, katılımcıların yüzde 85’inin görüntüleri doğru bir şekilde tanımlayabilmesini beklediklerini ancak insanların yalnızca yüzde 61’inin doğru tahminde bulunduğunu belirtti.

Springer Link’te yayınlanan çalışma, insanların görselleri gerçek veya sahte olarak tanımlamasının en yaygın nedeninin gözler ve saç gibi ayrıntılara bakmak olduğunu, daha genel nedenlerin ise resmin ‘tuhaf görünmesi’ olduğunu buldu.

Waterloo Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri alanında doktora adayı ve çalışmanın baş yazarı Andreea Pocol, “İnsanlar ayrım yapma konusunda sandıkları kadar becerikli değiller” dedi.

Araştırma, katılımcıların yaklaşık yüzde 40’ının görüntüleri yanlış sınıflandırdığını ve bunun da ‘insanların gerçek görüntüleri sahte olanlardan ayırma konusunda iyi olmadığını, yanlış ve potansiyel olarak tehlikeli anlatıların yayılmasına kolayca izin verdiğini’ gösterdiğini söyledi.

Ayrıca katılımcıları cinsiyete (erkek, kadın veya diğer) göre ayırdılar ve kadın katılımcıların en iyi performansı sergilediğini, kabaca yüzde 55 ila 70 doğruluk oranıyla tahminlerde bulunduğunu, erkek katılımcıların ise yüzde 50 ila 65 doğruluk oranına sahip olduğunu buldular.

Katılımcılar daha sonra yaş gruplarına göre sıralandı ve 18 ila 24 yaş arasındakilerin doğruluk oranının 0,62 olduğunu buldu ve katılımcılar yaşlandıkça doğru tahmin etme olasılıklarının azaldığını, 60 ila 64 yaş arası kişiler için sadece 0,53’e düştüğünü gösterdi. eskimiş.

Daily Mail