Mamutlar geri dönebilir… Asya fillerinden elde edilen hücreler, mamut hücrelerine dönüştürüldü.

0

Mamutlar geri dönebilir… Asya fillerinden elde edilen hücreler, mamut hücrelerine dönüştürüldü.

Colossal Biosciences ekibi, Asya fillerinden alınan hücreleri indüklenmiş pluripotent kök hücrelere (iPSC’ler) dönüştürmeyi başardı.

Yeni çalışmalar, mamutları tekrar yaşama geri döndürme olasılığın yanı sıra, nesli tükenmekte olan türlerin korunması ve yardımlı üreme tekniklerinin geliştirilmesi için de umut vaat ediyor.

Uzun vadeli hedef, görsel olarak ayırt edilemeyen ve Kuzey Kutbu tundrasında yaşayabilen bir mamut türü yaratmak. Mamutların doğal yaşam alanlarına yeniden kazandırılması, kırılgan Kuzey Kutbu ekosisteminin restorasyonuna yardımcı olmak ve permafrost çözülmesini yavaşlatmak gibi önemli ekolojik faydalar da gözetiliyor.

Colossal Biosciences’ın bu buluşu, fil hücrelerinin daha önce hiç başarılmamış bir şekilde embriyonik durumlara yeniden programlanmasını içeriyor.

Bu iPSC’ler, her tür fil hücresine dönüştürülebilir ve mamutun yeniden dirilişi için gerekli genetik modifikasyonlar için önemli bir araç sağlıyor.

Buluş sadece mamut neslinin tükenmesinde ilerleme kaydedilmesini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda Asya fillerinin biyolojisinin, özellikle de kansere karşı benzersiz dirençlerinin araştırılması için farklı yollar açıyor.