DÜNYADA YAKLAŞIK 300 MİLYON KİŞİ AÇLIK ÇEKİYOR. GAZZELİLER İLK SIRADA

0

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan Küresel Gıda Krizi Raporu’na göre, 2023 yılında 59 ülkede 282 milyon kişi akut açlıkla karşı karşıya kaldı. Gazze, açlık ve kıtlıkla karşı karşıya kalan en fazla insanın bulunduğu bölge oldu.

Açlık ve kıtlık sorunuyla yüz yüze olaların%80’inden fazlasının Gazze’de bulunduğu belirtiliyor. Rapor, Gazze’de açlıkla karşı karşıya olanların sayısını 577,000 olarak belirledi. Aslında son derece verimli topraklar üzerinde bulunan Gazze’de açlık ve kıtlık sorunu yaşanmasının sebebi bölgedeki savaş ve İsrail’in gönderilen yardımların Gazzelilere ulaştırılmasını yavaşlatması.

Gazze’de temmuz ayına kadar 1,1 milyon kişinin 5’inci aşama diye tanımlanan felaket boyutundaki kıtlıkla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor.

Güney Sudan, Burkina Faso, Somali ve Mali’de ise açlık ve kıtlık felaket boyutunda.

Açlık ve kıtlıkla ilgili 2023 verilerinde belirlenen insan sayısı 2022 verilerinden 24 milyon kişi daha fazla. Durum, bundan önceki en şiddetli akut açlığın yaşandığı 2016’den beri en ciddi verileri ifade ediyor. 2023 verileri, 2016’nın 4 misli…

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri AntonioGuiterresKüresel Gıda Krizi Raporu’nu, “insan başarısızlıklarının özeti” olarak nitelendirdi ve “bolluk dolu bir dünyada çocuklar açlıktan ölüyor” dedi.

Guiterres, raporun önsözünde “ Son 12 ayda patlak veren çatışmalar, korkunç bir küresel durumu daha da kötüleştiriyor” diye yazdı.