GÖRÜNMEZ “SEKİZİNCİ KITA” HARİTALANDI

0

GÖRÜNMEZ “SEKİZİNCİ KITA” HARİTALANDI

Pasifik Okyanusu’ndaki Yeni Zellanda’nın aslında bir kıta olduğuna dair araştırmalarda bilim insanları söz konusu sekizinci kıtanın haritasını çıkardılar.

Zelandiya adı verilen bu kıtanın %94’ü denizin altında. Kalan %6’yı biz Yeni Zellanda olarak biliyoruz.

Görünmez sekizinci kıtanın jeolojik öyküsü 200 milyon yıl öncesine, bugün bildiğimiz kıtaların o zamanlar bir arada oluşturduğu süper kıta Gondvana’ya kadar gidiyor. Bilim insanları Zelandiya’nın da diğer kıtalar gibi Gondvana’dan kopan parçalardan biri olduğunu belirtiyorlar. 

SU ÜSTÜ YENİ ZELLANDA, SU ALTI İSE ZELANDİYA

Yeni Zellanda Kraliyet Araştırma Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre,ü Gondvana’dan tektonik kopuşlar sırasında Zellandiya diğerlerine oranla daha fazla gerilime tabi oldu. Sonuçta da kıtanın kabuğu diğerlerine göre daha ince oluştu. Kıtaların kabuk derinliği genellikle 40 kilometre. Zelandiya ise 20 kilometre kalınlıkta. Bu nedenle gerilimle incelen kabuğun önemli bir bölümü denizin altında kaldı. Yüksek kesimler ise bugünün Yeni Zellanda’sını oluşturdu.

Yeni Zellanda’nın zirvesi yerli halkın verdiği adla Aoraki Dağı. İngilizlerin Cook Dağı adını verdikleri dağın yüksekliği 3 bin 724 metre.

Zelandiya’nın alan büyüklüğü 5 milyon kilometrekare. Yanı başındaki Avustralya ise 7,7 milyon kilometre alan büyüklüğüne sahip.

Bilim insanlarının ortaya koyduğu durumun uluslararası ilişkiler boyutu da var.

Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, ülkelerin yasal sınırlarını, kıyı şeritlerinden 370 km ötedeki Münhasır Ekonomik Bölgelerinin ilerisine taşımak için mineral ve petrol yataklarıyla birlikte “genişletilmiş kıta sahanlığı” talebinde bulunabileceklerini söylüyor.

Yeni Zelanda daha büyük bir kıtanın parçası olduğunu ispat edebilirse sınırlarını altı katına çıkarabilir. Bu da deniz araştırmaları için daha fazla fona erişebileceği anlamına geliyor.