İSYANCI WAGNER GERİ Mİ DÖNÜYOR?

0

İSYANCI WAGNER GERİ Mİ DÖNÜYOR?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, haziran ayında Kremlin’e isyan eden, liderleri şüpheli bir uçak kazasında ölen paralı asker grubu Wagner’in önde gelen komutanıyla bir görüşme yaptı.

Kremlin görüşmenin videosunu yayımladı. Görüşmede Wagner komutanlarından Andrei Troshev’in yanısıra Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov da yer aldı.

Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov ve Wagner Komutanı Andrei Troshev.

Kremlin tarafından yayımlanan videoda Putin’in Wagner komutanı Troshev’e hitap ettiği görülüyor. Putin Treshov’a “gönüllü grupların” Ukrayna’da neler yapabileceklerinden söz ettiği duyuluyor. Andrei Treshov’unsa elinde kurşunkalem, başı öne eğik, Putin’i dinlediği görülüyor.

“WAGNER’İN KONTROLÜ BİZDE” MESAJI

Uluslararası yorumculara göre, Kremlin bu görüşme ve görüşmenin videosunu yayımlamakla Wagner üzerinde kontrolü ele geçirdiğini göstermek istedi. Ayrıca on binlerce muharip elemanı olan paralı asker grubu Wagner için “Ukrayna’da yeniden cepheye mi dönüyor?” sorusu da oluştu.

Wagner Lideri Prigozhin’in Nisan 2023’te Ukrayna konusunda Kremlin’i tembellikle suçladığı videodan bir kare.

Ukrayna’da da çatışmalara katılan Rus paralı asker grubu Wagner’in lideri Yevgeny Prigozhin, 23 Haziran’da bir isyan başlatmış, Wagner birlikleri Moskova’ya doğru harekete geçmiş daha sonra bu girişim durmuştu. Ardından 2 ay sonra Wagner’in liderinin içinde bulunduğu özel uçak 23 Ağustos’ta Moskova’nın 200 kilometre kuzey batısında düşmüş Yevgeny Prigozhin dahil uçakta bulunanlardan kurtulan olmamıştı. Uçağın düşüşü üzerindeki şüpheler hala geçerliliğini koruyor.