Uzay çağının öncüsü Hitler dönemi 

0

Uzay çağının öncüsü Hitler dönemi

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın içinde bulunduğu kapsül geçen hafta uzaya fırlatıldı ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarıyla kenetlendi. Biz de merakla gelişmeleri takip ediyoruz.

Bu Türkiye’nin ilk denemesi.

Ancak uzay çalışmaları bilinenden daha eskilere dayanıyor.

Uzaya hakim olan devletlerin Dünya’ya da hakim olacağı görüşüyle soğuk savaş döneminde ABD ve eski Sovyetler Birliği arasında başlayan yarış halen sürüyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görüldüğü gibi ABD ve Rusya artık ortak çalışmalar yapabilirken halen asıl rekabet ABD ve Çin arasında. Bu nedenle Çin, ISS dışında tutuluyor.

-Uzay çağı-

Sovyetler Birliği’nin 4 Ekim 1957’de yapay ‘Sputnik 1’ uydusunu Dünya yörüngesine göndermesi uzay çağının başlangıcı kabul ediliyor.

Ancak…

Uzay çalışmaları daha geriye gidiyor
ve itici güç olarak Hitler Almanyası karşımıza çıkıyor.

2. Dünya Savaşı yıllarında Nazi Almanyası’nın  savaşta üstünlük elde etmek için füze ürettiği ve ilk balistik füze ‘V2’yi Dünya yörüngesine çıkarıp indirdiği kayıtlarda yer alıyor.

Adolf Hitler’in Aryan ırkıyla ilgili hedefleri kapsamında Çin’den kuzey ve güney kutuplarına kadar uzanan araştırmalarının yanı sıra uzayı da mercek altına aldığı ‘Vril’ ve ‘Haunebu’ adlarında iki uçan daire üretmesiyle ortaya çıkıyor.

1942’de daha büyük olarak üretilen Haunebu, önce saatte 4800 kilomette hız yaparken sonra bu 6000’e çıkarılmış. Yine başta 18 saat havada kalırken bu 50 saat olmuş. Mürettebat kapasitesi de 8’den 20 ye çıkarılmış.

Savaş sonrası uçan daire ‘Haunebu’ Dünya’nın çeşitli bölgelerinde ele geçirilmiş.

-Almanya neden gölgede kaldı-

Ancak 2. Dünya Savaşı’nı kaybeden Almanya’nın uzay başarısı, savaş suçları ve soykırım yaptığı Yahudilerin çabalarıyla gölgede kaldı ve üstü örtüldü.

Hitler Almanyası’ndan 700’den fazla bilim adamı/mühendis gizli operasyonlarla ABD’ye götürüldü ve ABD uzay teknolojisinde gelişti.

Bu bilim adamlarından Wernheber von Braun,  roket teknolojisinde ABD’ye yön verip uzay seyahatlerinin mümkün olduğunu  çalışmalarıyla ortaya koydu. Böylece 1958’de Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi (NASA) kuruldu. Braun,  NASA’nın ay programındaki ‘Apollo 11’ seferinde kullanılan ‘Saturn v’ roketini de tasarladı. Neil Armstrong aya ayak basan ilk insan oldu.

Alman bilim adamları sadece ABD değil Sovyetler Birliği ve Birleşik Krallık’ta da uzay teknolojileri geliştirdi.

Almanya halen Alman Havacılık ve Uzay Merkezi ile Avrupa Uzay Ajansı uzay araştırmalarında bulunuyor.

-Naziler ve uzaylılar!-

Nazi Almanyası’nın uzay çalışmalarıyla ilgili çeşitli mitler de var. Bu dönemde Ay ve Mars’ta üs projeleri geliştirildiği, Dünya dışı varlıklarla temasa geçildiği bunlardan bazıları. Hatta uzay yolculuklarında Nazi Almanyası ile ilgili ulaşılan bazı kanıtların ABD ve Rusya tarafından saklandığı ileri sürülüyor.

-Çin’deki denemeler-

Uzay yolculukları daha sonra gündeme gelse de roket teknolojisinin temeli de 13’üncü yüzyılda Çinliler’in barutu fişekte kullanmaya başlamasına dayandırılıyor. 15’inci yüzyılda Çinli Wan Hoo’nun rokete benzer fişekle aya uçmaya çalışması, uzay araştırmacısı Sovyet Konstantin Tsiolkovsky’nin  de 1903’te uzay seferi ilkelerini yazması kaynak gösteriliyor.

-Uzay atakları-

Uzay çağının başlangıcı sayılan Sovyet uydusu Sputnik 1’in Dünya yörüngesine ulaşmasından 1.5 yıl sonra 2 Ocak 1959’da ‘Luna1’ adlı Sovyet  roketi Dünya yörüngesinde ayrılarak Güneş yörüngesine girdi ve ilk kozmik roket oldu.

12 Nisan 1961’de Sovyetler Birliği’nden Yuri Gagarin uzaya gidererek Dünya yörüngesinde 108 dakikalık tam tur attı ve uzaya çıkan ilk insan olarak tarihe geçti.

ABD Başkanı John F.Kennedy,  Sovyetler’in bu başarısı üzerine hedeflerini ay olarak gösterdi.

1962’de  3 kişilik Apollo uzay mekiği üretildi. 1968’de ABD’den  3 astronot bunun içinde ay yolculuğu yaparak  yörüngede 10 tur atti.

Bir yıl sonra da astronot Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve  Michael Collins’i taşıyan  ‘Apollo 11’ mekiği aya indi.  Neil Armstrong aya ayak basan ilk insan oldu.

Zeynep Nurten UZER/Gazeteci-Yazar

Zeynep Nurten UZER/kentekrani

Youtube Abone Olmak İçin Tıklayınız

www.kentekrani.com 26 Ocak 2024

Yazarın Tüm Yazıları