📽️ Dünyanın ilk sertifikalı uçan arabası; 3 dakikadan kısa sürede uçağa dönüşüyor.

0

📽️ Dünyanın ilk sertifikalı uçan arabası; 3 dakikadan kısa sürede uçağa dönüşüyor.

Fütüristik bu ​​uçan ‘AirCar’ Çin’e satıldı

Harry Potter’dan Jetgiller’e kadar uçan arabalar yıllardır gişe rekorları kıran bilim kurgu filmlerinin temel özellikleri olmuştur.

Slovakya merkezli AirCar’ın geliştiricisi olan KleinVision’dır; AirCar, üç dakikadan kısa bir sürede karayolu taşıtından uçağa dönüşebilen ‘dünyanın ilk sertifikalı uçan arabası’dır.

Arabanın halihazırda Slovakya’da uçma sertifikası olmasına rağmen , arkasındaki teknoloji şu anda Çinli bir şirkete satıldı ve KleinVision bunun ‘kitlesel pazarda uçan araba üretimine doğru ilerlemeyi hızlandıracağını’ iddia ediyor.

AirCar, 8.000 ft’den fazla yüksekliğe ve 160 km/saat’in üzerinde hıza ulaşabilen çift modlu bir araç.

Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) standartlarına göre 70 saatlik sıkı uçuş testi sırasında 200’den fazla kalkış ve inişi tamamladıktan sonra 2022 yılında Slovakya’da uçma sertifikası aldı.

Teknoloji, açıklanmayan bir miktar karşılığında Hebei Jianxin Uçan Araba Teknolojisi Şirketine satıldı.

Bu lisans anlaşması, Çinli şirkete KleinVision teknolojisini kullanarak ‘belirli’ ama henüz açıklanmayan bir coğrafi bölgede uçan araba üretme ve dağıtma konusunda münhasır haklar veriyor.

Morgan Stanley’e göre küresel uçan araba pazarının 2040’ta 1 trilyon dolara, 2050’de ise 9 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Çin, 2050 yılına kadar pazarın yüzde 23’ünü elinde tutma yolunda ilerliyor; bu oran ABD’nin yüzde 27’lik payından sonra ikinci sırada yer alıyor.