Sevgilinizden ayrılmak için bahane arıyorsanız -Gerçek değilim, bir simülasyon ürünüyüm, deyin!

0

Sevgilinizden ayrılmak için bahane arıyorsanız -Gerçek değilim, bir simülasyon ürünüyüm, deyin!

Etrafımızdaki dünya gerçek mi, yoksa uzaylıların video oyunlarındaki karakterler gibi bir simülasyonda mı yaşıyoruz?

Evet bir simülasyonda mı yaşıyoruz?

Kozmosun kuantum kodlarıyla çalıştığı fikri yıllardır var ama arada sırada bir filozof ya da fizikçinin bu konuda söyleyecek yeni bir şeyi var. Bu hafta da böyle oldu: Hepimiz bilgisayar tarafından üretilen karakterleriz!

Fizikçiler, gelişmiş bir sanal dünyada sadece karakterler olduğumuza dair yeni kanıtlara sahip olduğunu iddia ediyor.

Simüle edilmiş evren hipotezi, insanların deneyimlediği şeyin aslında yapay bir gerçeklik olduğunu, tıpkı bir bilgisayar simülasyonuna benzer şekilde, kendilerinin de birer kurgu olduğunu öne sürüyor.

Gişe rekorları kıran The Matrix filminde Keanu Reeves’in  canlandırdığı baş kahraman Neo , bundan yüzlerce yıl sonra simüle edilmiş bir gerçeklikte yaşadığımızı keşfediyor.

Birçoğumuz bu kavramın bilimkurguya atfedilmesinden memnun olsak da, bir araştırmacı bunun gerçekten doğru olabileceğini belirtiliyor.

Portsmouth Üniversitesi’nde fizik alanında doçent olan Melvin Vopson, gelişmiş bir sanal dünyadaki karakterler olabileceğimizi vurguluyor.

Profesör Vopson, “Çalışmalarım, nesnel bir gerçeklikte yaşamadığımıza ve tüm evrenin sadece süper gelişmiş bir sanal gerçeklik simülasyonu olabileceğine dair tuhaf ve ilginç bir olasılığa işaret ediyor” dedi.

Geçtiğimiz yıl, Romanyalı akademisyen, bilginin nasıl davrandığını açıklamak için ‘bilgi dinamiğinin ikinci yasası’ adı verilen yeni bir fizik yasası oluşturdu.

Onun yasası, bir bilgi sistemindeki ‘entropinin’ veya düzensizliğin artmak yerine azaldığını ortaya koyuyor.

Bu yeni yasa biraz sürpriz oldu çünkü bu, 1850’lerde oluşturulan ve neden bir yumurtayı çözemediğimizi veya bir bardağın neden kendi kendine kırılamayacağını açıklayan termodinamiğin ikinci yasasının tam tersidir.

Görünen o ki, bilgi dinamiğinin ikinci yasası, bilginin davranışını eski yasanın açıklayamayacağı bir şekilde açıklıyor.

‘Bilgi dinamiğinin ikinci yasası, evrendeki herhangi bir olay veya süreçle ilişkili bilgi içeriğinin en aza indirilmesini gerektirir’.

‘Basitçe söylemek gerekirse, her şey bilgi içeriğinin minimum olduğu bir denge durumuna doğru evriliyor gibi görünüyor.

‘Evren, her şeyin hesaplanmasını optimize etmek için yerleşik bir mekanizmaya sahiptir.

‘Simetri, dijital olarak oluşturulmuş dünyayı optimize etmenin veya oluşturmanın en iyi yoludur ve bu nedenle her yerde asimetriler yerine simetriler var.’

Simülasyon teorisi Profesör Vopson’a özgü değil; aslında Tesla’nın kurucusu Elon Musk da dahil olmak üzere birçok tanınmış isim arasında popüler.

Bilgi fiziği olarak bilinen ve fiziksel gerçekliğin temel olarak bilgi parçalarından oluştuğunu öne süren bir bilim dalına giriyor.