Yapay zeka; bitkisel kaynaklardan sağlanan yaşlanma karşıtı 3 bileşik keşfetti

0

Yapay zeka; bitkisel kaynaklardan sağlanan yaşlanma karşıtı 3 bileşik keşfetti

Her üç bileşik de geleneksel bitkisel ilaçlarda bulunan doğal kaynaklardan elde edildi.

Yapılan bir araştırmaya göre, yapay zeka algoritmaları, yaşlanmanın etkilerini geciktirme potansiyeline sahip üç ilacın keşfedilmesine yol açtı.

Bunlar yaşa bağlı rahatsızlıkları hedef alan 3 bileşik.

Bu üç kimyasal bileşiğin başarılı bir şekilde tanımlanması, yaşlanmaya bağlı arızalı hücreleri hedefleme konusunda dikkate değer bir yeteneğe sahip.

Bu çığır açan yaklaşım, yapay zeka teknolojisini ilaç geliştirme çabalarıyla birleştiriyor.

Bu, geleneksel tarama yöntemlerinden önemli ölçüde daha uygun maliyetli olduğu ve bileşiklerin keşfedilmesine olanak sağladığı anlamına gelir.

Ayrıca, yapay zeka algoritmaları gelecek vaat eden yaşlanma karşıtı ilaçların kilidini de açıyor

Çalışma bulguları, bu ilaçların, kanser, Alzheimer hastalığı, görme ve hareket kabiliyetinde azalma gibi bir dizi durumla ilişkili hatalı hücreleri etkili ve güvenli bir şekilde ortadan kaldırma potansiyeline sahip olduğunu göstermekte.

Her ne kadar önceki araştırmalar başlangıçta bir miktar potansiyel ortaya koymuş olsa da, yaşlanan hücreleri güvenli bir şekilde hedefleyip yok edebilen kimyasalların tanımlanması sınırlı kalmıştı.

Araştırmacılara göre zorluk, birçok senolitik ilacın vücuttaki normal, sağlıklı hücrelere karşı yüksek toksisite sergileme eğiliminde olmasıydı.

Bir bilim insanı ekibine liderlik eden Edinburgh Üniversitesi araştırmacıları, senolitik ilaçları tanımlamak için yapay zekayı (AI) kullanan yenilikçi bir yöntem geliştirdi.

Ekip, geçmiş çalışmalardan elde edilen 2.500’den fazla kimyasal yapıdan elde edilen verilerden yararlanarak, senolitik aktiviteye sahip kimyasallarla ilişkili temel özellikleri tanıyacak bir makine öğrenimi modelini başarıyla eğitti.

Daha sonra ekip, kendi modellerini kullanarak 4.000’den fazla kimyasalın kapsamlı bir taramasını gerçekleştirdi ve bunun sonucunda daha fazla deneysel değerlendirme için 21 potansiyel ilaç adayı belirlendi.

Laboratuvar ortamında insan hücrelerinde gerçekleştirilen deneyler, üç kimyasalın, yani ginkgetin, periplosin ve oleandrin’in, sağlıklı hücrelerin bütünlüğünü korurken yaşlanan hücreleri yok etme konusundaki olağanüstü yeteneğini ortaya çıkardı.

Dikkat çekici bir şekilde, araştırma ekibinin de vurguladığı gibi, her üç bileşik de geleneksel bitkisel ilaçlarda bulunan doğal kaynaklardan elde ediliyor. Ek olarak oleandrin, kendi kategorisindeki mevcut önde gelen senolitik ilaca kıyasla üstün etkinlik gösterdi.

Edinburgh Üniversitesi Genetik ve Kanser Enstitüsü ile Bilişim Okulu’nun başyazarlarından Dr. Vanessa Smer-Barreto, konuyla ilgili düşüncelerini şu sözlerle dile getirdi:

“Bu çalışma veri bilimcileri, kimyagerler ve biyologlar arasındaki yoğun işbirliğinin ürünüdür. Bu disiplinler arası karışımın güçlü yönlerinden yararlanarak sağlam modeller oluşturmayı ve model eğitimi için yalnızca yayınlanmış verileri kullanarak tarama maliyetlerinden tasarruf etmeyi başardık. Bu çalışmanın, bu heyecan verici teknolojinin uygulanmasını hızlandırmak için yeni fırsatlar açacağını umuyorum.”