BİTKİSEL AĞIRLIKLI BESLENME UYKU APNESİ RİSKİNİ AZALTIYOR

0

BİTKİSEL AĞIRLIKLI BESLENME UYKU APNESİ RİSKİNİ AZALTIYOR

Avustralya’da yapılan araştırmada, bitkisel bazlı beslenmenin uyku apnesi riskini beşte bir azalttığı belirlendi.

Flinders Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı çalışmada, ABD’deki 14 bin 210 yetişkinin uyku alışkanlıkları ve beslenme biçimleri incelendi.

Bilimsel dergi ERJ Open Research’te 20 Şubat’ta yayımlanan araştırmada, ağırlıklı olarak sebze, meyve ve tam tahıllı ürünleri tüketenlerde obstrüktif uyku apnesi (OUA) görülme ihtimalinin, bu şekilde beslenmeyenlere kıyasla yüzde 19 azaldığı belirlendi.

Bitkisel bazlı beslenmenin, kadınlara kıyasla erkeklerde uyku apnesi riskini azaltmakta daha etkili olduğu da bildirildi.

Araştırmanın başyazarı Yohannes Melaku, iltihaplanma ve obezitenin OUA riskini artırdığını belirterek, antioksidan bakımından zengin ve vücut yağ oranının kontrol altında tutulmasını sağlayan bitkisel bazlı beslenmenin bu açıdan önemli rol oynadığını söyledi.

En sık görülen uyku apnesi türü olan OUA, üst solunum yolunun tamamen veya kısmen tıkanmasına yol açıyor. Bu rahatsızlık vücuttaki genel oksijen seviyesini düşürdüğü gibi uyku kalitesini de olumsuz etkiliyor.

İsviçre merkezli kâr amacı gütmeyen Avrupa Solunum Derneği’nin direktörü Sophia Schiza, OUA’nın önlenmesi için çeşitli sebze, meyve ve tam tahıllı ürünlerin tüketimine ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

Independent