ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İSRAİL KONUSUNDA BÖLÜNDÜ. BAZI DEPARTMANLAR İSRAİL’İN GAZZE’DE ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL ETTİĞİ KANAATİNDE.

0

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İSRAİL KONUSUNDA BÖLÜNDÜ. BAZI DEPARTMANLAR İSRAİL’İN GAZZE’DE ULUSLARARASI HUKUKU İHLAL ETTİĞİ KANAATİNDE.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki bazı üst düzey yetkililer, ABD tarafından verilen silahları uluslararası insani hukuka uygun kullandığına ilişkin olarak İsrail’in gösterdiği garantileri yeterli ve geçerli bulmadı. Yetkililer bu konudaki raporlarını Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a ilettiler.

Söz konusu durum, ABD Başkanı Joe Biden’ın 8 Mayıs’a kadar Birleşik Devletler Kongresi’ne sunacağı memorandumla ilgili. Biden bu tarihe kadar İsrail’e verilen silahların ABD ve uluslararası yasalara uygun kullanılıp kullanılmadığına dair Kongreye bir belge sunacak. Biden bu belge için Dışişleri Bakanı Blinken’ı görevlendirmiş o da bakanlığa bağlı departmanlardan görüş istemişti.

Reuters’ın Washington’daki kıdemli muhabirlerinden Hümeyra Pamuk’un özel haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki bazı departmanlar İsrail’i destekler içerikli raporlar verirken kimi departmanlar ise İsrail’in, elindeki ABD silahlarını Amerikan kanunlarına ve uluslararası insani hukuka aykırı kullandığı kanaatini içeren raporlar sundular.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki Demokrasi, İnsan Hakları ve Emek; Nüfus, Mülteciler ve Göç; Küresel Ceza Adaleti ve Uluslararası Örgüt İlişkileri departmanları, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü savaşı kovuşturması sırasında uluslararası insancıl hukuka “uyulmaması konusunda ciddi endişe” dile getirdi.

Bu dört bürodan yapılan değerlendirmede, İsrail’in güvencelerinin “ne inandırıcı ne de güvenilir” olduğu belirtildi.