BİLİYORDUK AMA BEYNİ DE GENÇLEŞTİRİYORMUŞ.

0

BİLİYORDUK AMA BEYNİ DE GENÇLEŞTİRİYORMUŞ.

Öğle uykusu, şekerleme, kestirme veya siesta… Faydaları var. En dikkat çekici faydası bilinçsel performansa etkisi… Bu konu daha önce araştırmalarla ortaya konmuştu.

Yeni bir araştırma şekerlemenin bilinmeyen, daha olumlu etkisini ortaya çıkardı.

Birleşik Krallık’ta University College London’da yapılan bir araştırma, öğlenleri düzenli kestirenlerin ilerleyen yaşlarda beyinlerinin büzüşmesini engellediğini ortaya koydu. Araştırmanın sonuçları Sleep Health Dergisi’nde yayımlandı.

Gazete Oksijen’deki habere göre, Birleşik Krallık’ta 380 bin kişinin verileri değerlendirildi. Sonuç: düzenli öğle şekerlemesi yapanlarda beyin yaşlanması 2,6 ila 6,5 yıl gecikiyor. Şekerleme alışkanlığı edinenlerin beyin hacimlerinin daha büyük olduğu da görüldü.

ŞEKERLEME TAMAM AMA UZATMAMAK GEREK

Uzun siestanın etkisi daha sınırlı. Üstelik zararlı da… İspanya’da yapılan bir araştırmaya göre, 30 dakikadan fazla kestirme yüksek tansiyon ve diabet riskini %41 artırıyor. Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, 30 dakika veya daha az siesta ise kan basıncını iyi düzeylere getiriyor; hafızayı güçlü tutuyor.

ÖNCEKİ ARAŞTIRMALAR

Düzenli öğle kestirmeleri konusunda daha önce yapılan araştırmalarda gün içindeki bilinçsel performanslara etkisi ölçülmüştü ve zihin açıklığı verdiği saptanmıştı. Çin’de de aynı amaçla yapılan araştırmalar benzer sonuçlar ortaya çıkarmıştı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here