NASA’DAN CADILAR BAYRAMI ARMAĞANI UZAYDAKİ KOZMİK EL

0

NASA’DAN CADILAR BAYRAMI ARMAĞANI UZAYDAKİ KOZMİK EL

Abd’nin Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, “Kozmik el” diye adlandırdığı Pulsar yıldızının yeni görüntüsünü yayımladı. Görüntü, başta NASA’nın en yeni x-Ray teleskobu IXPE olmak üzere 3 teleskop tarafından saptandı.

Kuruluş, güneş sistemimizin de içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi’nde yer alan Pulsar ve rüzgar nebulasından oluşan görüntüyü yayımlarken Cadılar Bayramı’na da dikkat çekti.

Özellikle NASA’nın IXPE Teleskopu, 17 gün boyunca PSR B1509-58 Pulsarı ve bunun oluşturduğu MSH 15-52 Nebulası’na odaklandı. Sonuçta nebuladaki elektro manyetik alanın nasıl el şeklinde oluştuğu ortaya çıktı.

2001 yılında yine NASA’nın o zamanki X-Ray teleskobu ile keşfedilen kozmik el, ”Tanrı’nın Eli” olarak da adlandırılıyor.

PSR B1509-58 Pulsarı ve nebulasının 2001 yılında elde edilen görüntüsü

PSR B1509-58 Pulsarı 1,700 yıl önce enerjisi tükenip sönen ve kendi içine içine çöken bir yıldız. Bu yıldızlara nötron yıldızı deniyor. Nötron yıldızlarından bazıları kendi etraflarında hızla dönüyorlar. Bunlara ise pulsar deniliyor. Nebula ise enerjisi tükendiğinde ölen yıldızın çıkardığı gaz ve toz bulutlarının genel adı…

PSR B1509-58 Pulsarı ve bunun nebulası MSH 15-52 dünyadan 16,000 ışık yılı uzakta bulunuyor.

PSR B1509-58 Pulsarı ve nebulasının yeni görüntülerinden bir başkası

Bütün bu görüntünün oluşumuna neden olan ölü yıldız, el şeklinin ortasında yer   alıyor. Bilek kısmında gözlenen parlaklık ise elektromanyetik alanın yoğunluğu ve türbülanstan kaynaklanıyor.