Anayasa Mahkemesi: ‘İşverenin, çalışanın iş telefonundaki mesajları okuması hak ihlali’

0

Anayasa Mahkemesi: ‘İşverenin, çalışanın iş telefonundaki mesajları okuması hak ihlali’

Anayasa Mahkemesi, bir kez daha işverenin çalışanına verdiği telefondaki mesajları okumasını hak ihlali olarak değerlendirdi.

AYM, yazdığı cep telefonu mesajları nedeniyle kovulan çalışanın işe iade davasını reddeden iş mahkemesi kararını da bozdu.

Özel bir şirkette çalışan Fırat Gerçek 31 Ekim 2017 günü işten atıldı. Kovulmasının nedeni olarak, aynı iş yerinde birlikte çalıştığı ancak bir süre önce işten ayrılan arkadaşı Ö.Ç.’ye işveren tarafından verilen telefondaki mesaj içerikleri gösterildi.

Fırat Gerçek, işe iade davası açtı. Kovulmasına neden olarak gösterilen mesajlaşma içeriğinin fesih bildirimine eklenmediğini, yazışmaların hayal mahsulü olduğunu , telefonların çalışanların özel hayatlarında da kullanıldığını ifade etti.

Şirket ise savunmasında, Ö.Ç.’ye iş amacıyla verilen cep telefonunun müşterilerin iletişim bilgilerine ulaşmak için incelendiğini, bu sırada Fırat Gerçek’le yapılan mesajlara ulaşıldığını ileri sürdü.

Mahkeme Fırat Gerçek’in davasını reddetti, işveren lehine karar verdi.

Temyiz aşamasında İstinaf mahkemesi de Fırat Gerçek’in aleyhine karar verdi. Kararda, cep telefonunun işverene ait olduğu, sadece görev nedeniyle ve iş amaçlı olarak kullanılması gerektiği, vurgulandı.

Fırat Gerçek’in son aşamada bireysel başvuruda bulunduğu Anayasa Mahkemesi kararı bozdu ve şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu:

  • Özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,
  • Anayasa’nın 20. maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ve Anayasa’nın 22. maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin İHLAL EDİLDİĞİNE,
  • Kararın bir örneğinin özel hayata saygı hakkı ile haberleşme hürriyetinin ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul Anadolu 7. İş Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,
  • Kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığına GÖNDERİLMESİNE 21/9/2022 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here